Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πάνω από 1,5 εκατ. (το 17,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) άνθρωποι στην Αυστρία κινδύνευαν το 2018 από φτώχεια και περιθωριοποίηση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Περισσότερο κινδυνεύουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι αλλοδαποί, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σε απεργία προχώρησαν την Παρασκευή, χτες και σήμερα οι πιλότοι της σκανδιναβικής (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) αεροπορικής εταιρείας SAS, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι πιλότοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, η οποία «προειδοποιεί» ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία. Πάνω από 1.200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για Δευτέρα και Τρίτη ακυρώθηκαν.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Στους 38 έχουν φτάσει οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά την επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, εξαφανίζοντας από τον χάρτη ολόκληρα χωριά, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 280 χλμ/ώρα.

ΚΙΕΒΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 αγνοούνται, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ανθρακωρυχείο της ανατολικής Ουκρανίας, στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία» του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τις αρχές, στο ορυχείο Σιχντκαρμπόν, στο χωριό Γιουρίβκα, εργάζονταν 17 άνθρωποι την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, πιθανά από διαρροή αερίου. Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι έστειλε διασώστες και εξοπλισμό στο Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των αυτονομιστών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες άτομα που εργάστηκαν για την καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 17/4 στην Ινδονησία (των 260 εκατ. κατοίκων) έχασαν τη ζωή τους ή αρρώστησαν σοβαρά, εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών δουλειάς. Σε μια άλλη εξέλιξη, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις στη νήσο Σουμάτρα της χώρας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, συναντήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα με διπλωμάτες Κίνας και Ρωσίας και δήλωσε ότι οι τρεις δυνάμεις συμφώνησαν και καλούν σε μια ειρηνευτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς, την οποία θα διενεργήσει το Αφγανιστάν», αλλά και «σε συντεταγμένη και υπεύθυνη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ