Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Ισχυρή έκρηξη, που μάλλον οφείλεται σε διαρροή υγραερίου, συγκλόνισε χτες στις 9.56 π.μ. κτίριο που ανήκει στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών FAMU στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 35 ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Αγνοούνται επίσης τρία έως τέσσερα άτομα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στο Ιράκ όπου μόνο χτες σε εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και επιθέσεις ενόπλων, με στόχους κυρίως αμάχους σιίτες σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών από το τελευταίο κύμα βίας με διαθρησκευτικά χαρακτηριστικά σε 230 μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα. Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα κόμματα να συναινέσουν σε διάλυση της κυβέρνησης και προκήρυξη νέων εκλογών, εκτιμώντας ότι διά μέσου του τρόπου αυτού θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί κάπως η ένταση.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ομάδα ενόπλων έχει αποκλείσει από την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών στη λιβυκή πρωτεύουσα και απαιτεί να εκδιωχθούν «όλα τα στοιχεία, όπως υποστηρίζει, του καθεστώτος Καντάφι που υπηρετούν ακόμη στο διπλωματικό σώμα». Η ομάδα των ενόπλων, μία από τις πολλές που λυμαίνονται τη χώρα μετά την ανατροπή Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, δεν έχει διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται ούτε αν έχει σύνδεση με καμία άλλη ένοπλη ομάδα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Γαλλία «παίζει με τη φωτιά» στο Μάλι και θα πρέπει να φοβάται νέες απαγωγές Γάλλων πολιτών προειδοποίησε με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικά Λε Πουάν ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

ΣΕΟΥΛ.-- Αποχώρησαν χτες οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες 175 Νοτιοκορεάτες από το κοινό βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ που βρίσκεται στο έδαφος της ΛΔ Κορέας κοντά στη μεθόριο με τη Ν. Κορέα. Το Σάββατο, οι βορειοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προσαχθεί σε δίκη για «εγκλήματα» κατά της ΛΔ Κορέας ο Πάε Τζουν Χο, Αμερικανός κορεατικής καταγωγής που παραμένει σε φυλακή από τον περασμένο Νοέμβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν χτες στη βορειοανατολική πόλη της Νιγηρίας Μπάμα σε συγκρούσεις στρατού - ισλαμιστών.

ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ..-- Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε και άλλος ένας κρατείται μετά από πυροβολισμούς σε γυμνάσιο La Salle, στο Σινσινάτι του Οχάιο. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται εάν υφίσταται εμπλοκή μαθητή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ