Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΕΙΣ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιατί - στη Θέση 13 - λέμε πως «η τάση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης (... ) μεταφράζεται λαθεμένα από μια σειρά δυνάμεις ως "αποχώρηση των ΗΠΑ"»;

Στη Θέση 3 σημειώνουμε: «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι σήμερα ενισχύεται αντικειμενικά η δυνατότητα της Κίνας να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Αυτή η δυναμική αποτυπώνεται και με την υποχώρηση του μεριδίου των ΗΠΑ και τη σημαντική αύξηση του μεριδίου της Κίνας στο παγκόσμιο προϊόν την περίοδο 2000-2020. Την τάση αλλαγής του συσχετισμού σε βάρος των ΗΠΑ αποτυπώνει και η θεαματική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στο διμερές εμπόριο με την Κίνα (την περίοδο 1985-2019)».

Οι ΗΠΑ πήραν μέτρα «οικονομικού προστατευτισμού» και επικέντρωσαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο θέατρο του Ινδο-ειρηνικού, με στόχο να περιορίσουν την κινεζική στρατηγική του «Δρόμου του Μεταξιού», σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν και διεύρυναν αντιπαραθέσεις με βασικές χώρες του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ όπως η Γερμανία, με επίκεντρο τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έδωσαν τη δυνατότητα στην Κίνα να διεισδύσει περισσότερο στις ευρωπαϊκές αγορές, κερδίζοντας η Κίνα την πρώτη θέση σε εξαγωγές στην ΕΕ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ΗΠΑ από μία σειρά από διεθνείς Συμφωνίες (ΤΡΡ, ΤΤΙΡ) και Συνθήκες ελέγχου οπλισμού (INF), τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ερμηνεύτηκαν από αστικές δυνάμεις που παραδοσιακά προσβλέπουν στις ΗΠΑ και στην ενίσχυση του ευρωΝΑΤΟικού άξονα παγκοσμίως ως μέσο της εξυπηρέτησης και των δικών τους ιδιαίτερων συμφερόντων, ως «αποχώρηση των ΗΠΑ». Ανάλογη στάση κράτησαν και διάφορες «αριστερές» οπορτουνιστικές δυνάμεις, που διέγνωσαν «κενό εξουσίας», μιλώντας για «αποχώρηση» των ΗΠΑ.

Δεν έχει βάση αυτή η ανάλυση, γιατί:

  • Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρέμβασή τους στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου, εστιάζοντας στην Ινδία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το αναθεωρημένο δόγμα του ΝΑΤΟ για «περιορισμό της Ρωσίας και περικύκλωση της Κίνας». Εδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην Ινδία λόγω της όξυνσης της αντιπαράθεσής της με την Κίνα, ενισχύουν τις σχέσεις με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, εγκατέστησαν το αντιπυραυλικό σύστημα «THAAD» στη Νότια Κορέα, ενίσχυσαν τις ναυτικές τους δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
  • Ενίσχυσαν τη θέση τους και στη Μεσόγειο και Μέση Ανατολή ενάντια στην παρουσία της Ρωσίας. Με τη Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ, αναβάθμισαν τη βάση της Σούδας, με οργανική εμπλοκή στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, δημιουργούν νέες βάσεις ηλεκτρονικού πολέμου, ελικοπτέρων, drones, στοχεύοντας στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας. Συνεχίζεται η παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
  • Αύξησαν την παρουσία τους στα Βαλκάνια και δημιούργησαν σύγχρονες στρατιωτικές βάσεις, διατήρησαν βάσεις σε κράτη της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.
  • Κινητοποίησαν τον 4ο Στόλο τους στη Λατινική Αμερική, αυξάνοντας τις παρεμβάσεις τους σε χώρες με πλούσια ενεργειακά και ορυκτά κοιτάσματα όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία.
  • Διατήρησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, συνέχισαν την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής τους ασπίδας σε Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Ισραήλ, πρωταγωνιστούν, όλα τα χρόνια, στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, για την επέκτασή του σε όλη την Υδρόγειο.
  • Διεξήγαγαν μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, με αποκορύφωμα την άσκηση «πρόβας πολέμου» με τη Ρωσία «Defender Europe 21», που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Σε συμφωνία με τις ελληνικές κυβερνήσεις ενισχύεται το οικονομικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην περιοχή, διαμορφώνονται υποδομές για την εξαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, προωθείται σχέδιο αξιοποίησης του λιμανιού της Καβάλας και ελληνικών ναυπηγείων.

Συνεπώς, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εδώ, δεν αποχώρησαν, και όπως είναι γνωστό, από κοινού με την ΕΕ ευθύνονται και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην περιοχή. Αυτή η παρουσία τους έχει προκαλέσει και προκαλεί βαριές συνέπειες κατά των λαών.

Βασική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η «αναδιάρθρωση, προς όφελός τους, του πλέγματος των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών που πάντα αποτυπώνει την ανισότιμη αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών κρατών», όπως καταλήγει η Θέση 13. Αναγνωρίζοντας την Κίνα σαν το βασικό τους αντίπαλο, κινητοποίησαν διεθνώς οικονομικές, πολιτικές - διπλωματικές, στρατιωτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν ευνοϊκότερο συσχετισμό δυνάμεων για μία νέα «αντικινεζική» συμμαχία. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να βομβαρδίζει ξανά στο έδαφος της Συρίας και να οξύνει την αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτήν τη στρατηγική των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ