Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Λεφτά μόνο για το ΝΑΤΟ

Σε επιστολή του ναύτης μάς γράφει:

«Κατά την κατάταξή μας στο Πολεμικό Ναυτικό δεν αντικρίσαμε τίποτα άλλο παρά την ίδια λογική και αντίληψη που λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά, γι' αυτό και "εδώ στο Πολεμικό Ναυτικό με αυτά τα λίγα λεφτά που μας παρέχει το κράτος, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα".

Μερικές από τις συνέπειες της πενιχρής χρηματοδότησης εντοπίζονταν και στην καθημερινότητα των ναυτών καθ' όλη τη διάρκεια της προπαίδευσης. Από έλλειψη κάποιες φορές ειδών ατομικής υγιεινής, μέχρι τις μισές μερίδες και κακής ποιότητας φαγητού που δεν έφταναν για να χορτάσουν οι στρατευμένοι.

Την ίδια στιγμή που προέβαλλαν την πενιχρή χρηματοδότηση ως επιχείρημα, ξέραμε όλοι πολύ καλά ότι για το Πολεμικό Ναυτικό και τις ανάγκες του δεν υπάρχουν λεφτά αλλά για το ΝΑΤΟ, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί ναύτες αγανακτούν γιατί για το ΝΑΤΟ μπορούν να δίνουν 4 δισ., ενώ για τις ανάγκες των στρατευμένων δεν μπορούν.

Αν τολμούσαμε να πούμε κουβέντα σε ορισμένα ανώτερα στελέχη του Π.Ν. για το ΝΑΤΟ ήταν σα να τους θίγαμε τα «ιερά» και τα «όσια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση τους, όταν σε διάλεξη για την Αμυνα της χώρας, τους ρωτήσαμε «πώς μπορούμε να λέμε ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας σταθερότητας από τη στιγμή που η σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θέτει ζητήματα διεκδικήσεων, παραβιάζει και αμφισβητεί σύνορα;», όπου απέφυγαν να απαντήσουν και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει χρόνος να τα συζητήσουμε αυτά.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ τορπιλίζει τη «σταθερότητα» και την ειρήνη στην περιοχή. Τα πλοία και το προσωπικό του Π.Ν. θαλασσοδέρνονται εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά απ' τα νησιά μας, όπου σίγουρα δεν προστατεύουν τα σύνορα.

Να δοθούν άμεσα χρήματα για τις ανάγκες μας κι όχι για τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αποστολές».

***
Χορεύουν.... τα ποντίκια στην Ξάνθη

Τελειωμό δεν έχουν τα περιστατικά με την εμφάνιση ποντικών σε μαγειρεία και θαλάμους σε στρατόπεδα της περιοχής. Μετά τη δημόσια διαμαρτυρία στρατιωτών για εμφάνιση ποντικών στο 557 Τάγμα Πεζικού του στρατοπέδου «Στεφανίδη» στην Ξάνθη, στρατιώτες από τα ΚΑΑΥ Κεραμωτής αλλά και από το στρατόπεδο «Αποστολίδη» στην Ξάνθη αναφέρουν την παρουσία ποντικών σε θαλάμους και μαγειρεία αντίστοιχα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Σύμφωνα με τις αναφορές των νέων στρατευμένων, ποντίκια έχουν εμφανιστεί και συνεχίζουν να εμφανίζονται για ένα μήνα τώρα, αφού τα ημίμετρα τα οποία έχουν παρθεί δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το εντυπωσιακό είναι πως στις έντονες διαμαρτυρίες των στρατιωτών για τις συνθήκες υγιεινής έχουν ακουστεί τραγελαφικές απαντήσεις όπως ότι «δίπλα σε δάσος είμαστε... συμβαίνουν αυτά...». Ενώ δεν λείπουν και οι απειλές απέναντι στους φαντάρους που διαμαρτύρονται γι' αυτήν την κατάσταση, με τη διοίκηση να επικαλείται κίνδυνο... ανταρσίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι στρατιώτες, μία απ' τις απαντήσεις που έχουν λάβει ήταν η εξής: «Εχουμε καθαρίσει και μην προσπαθείτε να σηκώσετε ανταρσία, γιατί ξέρετε τι αδίκημα είναι αυτό...».

Στην επιστολή τους οι φαντάροι συνεχίζουν: «(...) Ακούστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι άδικα γκρινιάζουμε γιατί μέχρι κι ένα όριο από ίχνη ποντικού επιτρέπεται στο φαγητό... Η πραγματικότητα βέβαια διαψεύδει τις παραπάνω δικαιολογίες και είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να παίζουν με την υγεία των στρατιωτών. Οταν πρόκειται να διέλθουν από την περιοχή οι ΝΑΤΟικές αρμάδες, τα μαγειρεία θυμίζουν αποστειρωμένο χειρουργείο και από το δάσος δεν εμφανίζεται ούτε μέλισσα. Μετά τις διαμαρτυρίες μας πάρθηκαν κάποια μέτρα (αλλαγές σε πόρτες και σιφώνια, κλείσιμο οπών), τα οποία όμως δεν επαρκούν. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές απαιτήσεις για τη στέγαση και σίτιση των στρατιωτών. Μιλάμε για ζητήματα που δεν νοούνται να υπάρχουν τον 21ο αιώνα και να έχουμε τέτοια περιστατικά, όπως το πρόσφατο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης 40 στρατιωτών στην Κομοτηνή. Περιστατικό για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση».

Οι διοικήσεις των στρατοπέδων και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν να εμπαίζουν τους στρατευμένους και να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για κανόνες υγιεινής και σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Για το συγκεκριμένο θέμα το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ωστόσο, όπως φανερώνουν οι καταγγελίες των φαντάρων, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης.

***
Για την αξιοποίηση των εναέριων μέσων για τη μετακίνηση των φαντάρων

Σε επιστολή του, φαντάρος από τη Λήμνο σημειώνει:

«Η μετακίνηση των φαντάρων στις άδειες από και προς το σπίτι τους είναι πραγματικά δυσβάσταχτη οικονομικά για τη μεγάλη πλειοψηφία από μας. Το κόστος μετακίνησης για τη Λήμνο είναι τουλάχιστον 40 ευρώ μετ' επιστροφής, με καράβι, ενώ για το αεροπλάνο ξεκινούν από 120 ευρώ. Τα 8,62 ευρώ που παίρνουμε κάθε μήνα δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη, με τις οικογένειές μας να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ακόμη και ενδεχόμενη αύξηση στα 30 ευρώ που συζητιέται εξανεμίζεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.

Καταστάσεις επιβίβασης προβλέπονται μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας και μόνο για κανονική άδεια και με το φτηνότερο μέσο (πλοίο, τρένο κ.λπ.). Παλιότερα ήταν περισσότερες και κάλυπταν και αεροπλάνο.

Σημαντική ανακούφιση είναι όταν καταφέρουμε να μετακινηθούμε με "C-130" της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι χωρίς κόστος για τους φαντάρους.

Ωστόσο, πρέπει, ταυτόχρονα με το αίτημα αδείας, να κάνεις και το αίτημα για να συμπεριληφθείς στη λίστα για το "C-130". Η απάντηση, βέβαια, έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση και σε περίπτωση που δεν είσαι στη λίστα κινδυνεύεις να χάσεις μία ή δύο μέρες άδεια. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη αποθαρρύνουν το να κάνεις αίτημα για "C-130" με το σκεπτικό ότι δε θα βρεις θέση, άρα είναι ανούσιο.

Παρ' όλα αυτά, ζήτησα να μετακινηθώ με "C-130" για την άδειά μου και κατάφερα να πάω κοντά στην πόλη μου χωρίς έξοδα.

Οι φαντάροι έχουμε κάθε δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Οι διοικήσεις των μονάδων πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι φαντάροι που αιτούνται τη μετακίνησή τους με το "C-130" θα συμπεριλαμβάνονται στις λίστες και θα ενημερώνονται έγκαιρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ