Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σχεδιασμοί για το κεφάλαιο, όχι για το λαό

Το «νέο όραμα» για την Κεντρική Μακεδονία και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, συμπληρώνοντας τα όσα είχαν ήδη πει στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτονόητα, τα «οράματα» κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για την ανάπτυξη της περιοχής «κουμπώνουν» απόλυτα. Κοινός παρονομαστής είναι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο Μεταφορών και Ενέργειας, σε ευθεία σύνδεση με τα ενεργειακά, γεωπολιτικά και άλλα σχέδια που προωθούν στην περιοχή ΗΠΑ και ΕΕ, ανταγωνιστικά προς άλλα κέντρα, κυρίως προς τη Ρωσία. Ετσι, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας», αλλά τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως «μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης». Για να αποδώσει όμως αυτό το σχέδιο, πρέπει να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια των ανταγωνιστών του. Γι' αυτό η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, που λειτουργεί ανασχετικά στην επιρροή της Ρωσίας και ταυτόχρονα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την ΕΕ να ανταγωνιστεί τα σχέδια της Κίνας, που χαράσσει στα Βαλκάνια μια βασική αρτηρία του «νέου δρόμου του Μεταξιού».

***

Στη δική του ομιλία, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στη «φρέσκια, σύγχρονη αντίληψη της "Κεντρικής Μακεδονίας - Πρωτεύουσας της Εξωστρέφειας" όλης της χώρας», σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουμε, σε μια εποχή ευρύτατων γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών αλλαγών, που συμβαίνουν και εδώ, στην περιοχή μας. Αυτός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος, διαχρονικά της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Να έχει τα μάτια και το μέτωπό της στραμμένα έξω». Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο περιφερειάρχης είχε πει νωρίτερα ότι «έχουμε μπροστά μας μια χειροπιαστή, ρεαλιστική δυνατότητα. Δεν πρόκειται για μια ακόμα αναπαραγωγή της παλιάς, κακοδιατυπωμένης και ξεπερασμένης λογικής περί "Θεσσαλονίκης - Πρωτεύουσας ή Μητρόπολης των Βαλκανίων"». Είναι φανερό ότι η ελληνική αστική τάξη αντιλαμβάνεται «το κάλεσμα των καιρών» από τις ανακατατάξεις που προωθούνται «με φωτιά και σίδερο» στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας νέα δεδομένα, όπως η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας κ.ά. Αντιλαμβάνεται, επίσης, τον διαχρονικό ρόλο της Β. Ελλάδας σαν «μεντεσέ» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων στα Βαλκάνια και σ' αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να τον αναβαθμίσει, συμμετέχοντας χωμένη έως τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Και, βέβαια, σ' αυτόν το στόχο διατάσσεται όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό, χωρίς διακρίσεις.

***

Ο περιφερειάρχης, στην ομιλία του, εκθείασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία. Οπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια καταλυτική εξέλιξη. Είναι υπόθεση, πλέον, μηνών η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Για πρώτη φορά στην ιστορία, καταργείται πλήρως το χερσαίο ενδοευρωπαϊκό σύνορο και δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, που αναμένεται να εκτοξεύσει τις οικονομικές και επενδυτικές δράσεις και να πολλαπλασιάσει τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες». Σ' αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «Mega plan» της σύνδεσης του Δούναβη με τον Αξιό και στην ανάγκη να επιταχυνθεί η δημιουργία ενός Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης, από το οποίο διεκπεραιώνεται ούτως ή άλλως ένα μεγάλο μέρος του εφοδιασμού και του εμπορίου προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων. Ο κύβος ερρίφθη. Μόνο που η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο λαό. Αντίθετα, προϋποθέτει, από τη μια, τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής και, από την άλλη, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, το κεφάλαιο δεν δικαιολογεί καμιά αναστολή. Οπως είπε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από «τον τολμηρό, τον δρόμο της αυτοπεποίθησης, που θα ανοίξει νέες προοπτικές» για το κεφάλαιο, αλλά θα βάλει σε νέες, μεγαλύτερες περιπέτειες το λαό...


Κ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ