Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζάνετ Γέλεν, καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου εκτίμησε ότι φέτος η αμερικανική οικονομία «ανέκτησε δύναμη», πως θα συνεχίσει την πορεία «σταδιακής ανάκαμψης», ενώ υπαινίχθηκε νέα μικρή αύξηση των επιτοκίων εντός του Δεκέμβρη. Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τρίτης, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) τον επόμενο μήνα. Οι ενδοαστικές κόντρες αφορούν μεταξύ άλλων τρόπους χρηματοδότησης σειράς προγραμμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Τραμπ προκάλεσε νέο σάλο αναρτώντας στο Τουίτερ αντιισλαμικά βίντεο από το ακροδεξιό βρετανικό κόμμα «Britain First».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δύο σιδηροδρομικοί εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά τη Δευτέρα το βράδυ, σε δυστύχημα που συνέβη στο δήμο του Χαϊνό. Την ώρα που οι εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες επισκευής στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μια αμαξοστοιχία «ακολουθώντας τρελή πορεία» έπεσε πάνω τους και στη συνέχεια συγκρούστηκε με άλλο επιβατηγό τρένο που ήταν σταματημένο. Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε επιβάτες. Για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγονται έρευνες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Απαλλάχθηκε από τις βασικές κατηγορίες εναντίον του ο 46χρονος Λίβυος ισλαμιστής Αμπού Χατάλα, που δικαζόταν από τις 2/10 στις ΗΠΑ για την επίθεση του 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός τότε πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς. Ο Χατάλα κρίθηκε ωστόσο ένοχος για τις κατηγορίες περί «σύστασης τρομοκρατικής ομάδας, στήριξης της τρομοκρατίας, κακόβουλης καταστροφής ακίνητης περιουσίας και έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής τρίτου».

ΧΑΓΗ.-- Εξέπνευσε χτες μετά από κατάποση δηλητηρίου, τη στιγμή που άκουσε την καταδικαστική απόφαση σε 20ετή κάθειρξη εναντίον του από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, ο Κροάτης Σλόμπονταν Πράλιακ, σε ηλικία 72 ετών, φωνάζοντας πως αρνείται την ετυμηγορία του δικαστηρίου γιατί δεν είναι εγκληματίας. Η δίκη άλλων πέντε πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας διακόπηκε, καθώς το δικαστήριο θεωρήθηκε τόπος εγκλήματος.

ΑΝΚΟΡΑΤΖ.-- Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ εξασφάλισε χτες άδεια για την έναρξη πετρελαϊκών γεωτρήσεων σε υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αλάσκα των ΗΠΑ, έξω από το νησί Σπάι.

ΡΙΑΝΤ.-- Ελεύθερος, καταβάλλοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια, αφέθηκε χτες ο 64χρονος Σαουδάραβας πρίγκιπας Μίτεμπ μπιν Αμπντάλα, που είχε συλληφθεί μαζί με άλλα 205 άτομα στις αρχές Νοέμβρη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, στο πλαίσιο κυνηγιού «μαγισσών» πιθανών αντιπάλων του πρίγκοπα διαδόχου στο θρόνο και υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Αμπντάλα ήταν επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της Εθνοφρουράς και θεωρούνταν για καιρό ο πιο πιθανός διάδοχος στο θρόνο. Μεταξύ των κρατούμενων σε πολυτελή ξενοδοχεία του Ριάντ παραμένει ο πάμπλουτος πρίγκιπας και διεθνής μεγαλοεπενδυτής Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ