Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αυτό το Κόμμα των αγώνων

Ακούστηκε αυτές τις μέρες μια παράφραση του στίχου που έγινε τραγούδι: «Αυτό το Κόμμα είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ και ΔΙΚΟ ΣΑΣ. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Δικό μας, δηλαδή των μελών και των οπαδών του Κόμματος που το συγκροτούν, που πιστεύουν στις αρχές του, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Το ΚΚΕ είναι έκφραση της συλλογικής θέλησης των μελών του που το υπερασπίζονται, αντιμετωπίζοντας τα μύρια όσα, από τον ταξικό αντίπαλο, που το θεωρεί -και έτσι είναι- ανάχωμα στα σχέδιά του. Αυτό το Κόμμα βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία των νέων αγώνων.

Δεν είναι όμως μόνο δικό μας, αλλά και ΔΙΚΟ ΣΑΣ. Είναι το Κόμμα που συγκεντρώνει, στη μακρόχρονη ιστορία του, την εκτίμηση, το σεβασμό, αλλά και την ελπίδα όλων εκείνων των συντεταγμένων, ή ασύντακτων, κοινωνικών δυνάμεων που προσβλέπουν σ' αυτό, για την αντιμετώπιση των φοβερών προβλημάτων που σωρεύει η νέα αγριότητα του καπιταλισμού. Είναι αυτοί οι άλλοι, που ανήκουν «φύσει και θέσει» στις νέες κοινωνικές ταξικές διαστρωματώσεις που όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά αντίθετα, παίρνουν νέα ποσοτική και ποιοτική έκφραση.

Φτωχοί, άνεργοι, απασχολήσιμοι, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, επιστήμονες και διανοητές, εργάτες και αγρότες, υπάλληλοι και μικροεπαγγελματίες με τους «λευκούς γιακάδες», αποτελούν τη μεγάλη δεξαμενή λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων, που μπορούν να συμπορευτούν στο ΜΕΤΩΠΟ που προωθεί το ΚΚΕ.

Αυτό το δυνητικά «μπορεί» πρέπει να συμπληρωθεί και με το «πρέπει να συμπορευτούν» και αυτό ανήκει στη δική μας προσπάθεια. Οχι για να ρυμουλκήσουμε, αλλά να πείσουμε με επιχειρήματα ή και να αφυπνίσουμε αδρανείς συνειδήσεις. «Χρέος μας», να ανοιχτούμε στην κοινωνία, χωρίς την έπαρση και την αλαζονεία που χαρακτηρίζει άλλους χώρους.

Η εντυπωσιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ως έκφραση της συσπείρωσης προσώπων και κοινωνικών δυνάμεων -ανεξάρτητα από τις επιμέρους ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους- για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και την έκφραση αλληλεγγύης σε όσους δέχονται την αγριότητα της επίθεσης του κεφαλαίου, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα και ενθαρρύνει την ευρύτερη ανάπτυξη κοινωνικών αντιστάσεων που προωθεί το ΚΚΕ.


του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ