Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ατενίζοντας το μέλλον μετά βδελυγμίας

1. Είχε δίκιο ο Οσκαρ Ουάιλντ όταν έγραφε πως αυτό που κρύβεις μια ζωή θα αναγκαστείς να το φωνάξεις κάποτε από το μπαλκόνι σου. Ετσι ακριβώς έγινε με το θλιβερό ανθρωπάκι Χρήστο Σαρτζετάκη. Οι γνωστές ευγενικές ψυχές, που αναστατώνονται με το παραμικρό, τα έχασαν με τον όψιμο αντικομμουνισμό του πρώην Προέδρου. Μα, καλά δεν έβλεπαν τόσα χρόνια αυτή τη ραχιτική φυσιογνωμία που η λόρδωση και πνευματική πλατυποδία την έχουν αφανίσει; Τι περίμεναν από έναν μεγαλομανή χωρίς αντίκρισμα; Και τέλος πάντων φταίει αυτός ή εμείς, που, ελέω του Ανδρέα, θεωρήσαμε πως ήταν κάποιος, επειδή έκανε καλά τη δουλιά του κάποτε; Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τα αυτονόητα, για να αποδειχθούν εκ των υστέρων ως ανόητα; Νομίζω πως όλη η ιστορία με τον αντικομμουνισμό του Σαρτζετάκη πρέπει να σταματήσει διά παντός, γιατί αλλιώς φοβάμαι πως οι ψυχίατροι θα διαγνώσουν λανθάνουσα νεκροφιλία.

2. Πόσο με συγκινούν οι αντιεξουσιαστές δημοσιογράφοι που ακολουθούν το ναπολεόντειο γνωμικό: «Ασε τους άλλους να τα κάνουν όλα, εσύ μόνο επωφελήσου». Φιλισταίοι παντός καιρού, που τώρα χασμουριούνται σε βραδινές εκπομπές, μιλώντας για τον Γαλλικό Μάη και τα οδοφράγματα, πουλώντας τα επαναστατικά τους παράσημα. Πόσο με συγκινούν οι αντιεξουσιαστές δημοσιογράφοι, κυρίως μετά το δεύτερο ουίσκι, τότε που έρχονται οι ενοχές, και να το δάκρυ κορόμηλο. «Επρεπε, σου λένε, να γράψω ένα πολιτικό μυθιστόρημα, που θα τους τινάξει όλους στον αέρα... Αλλά πού χρόνος; Είναι και το εξοχικό, οι σπουδές των παιδιών στο εξωτερικό, η γκόμενα, και μέσα σε όλα αυτά - πώς να το κάνουμε - ξεπεράστηκε και ο Μαρξ, κι εσύ κακομοίρη μου κοίταξε να την κάνεις, γιατί τα χρόνια περνάνε και η ψάθα είναι κοντά...». Πόσο με συγκινούν οι αντιεξουσιαστές δημοσιογράφοι. Ο Θεός να μας κόβει χρόνια και να τους τα χαρίζει, γιατί πρέπει να ζουν μαζί μας, για να νιώθουμε κάθε στιγμή από τι κινδυνεύουμε.

3. Σε Ρομπέν των χαζών εξελίσσεται ο πρωθυπουργός. Παλεύει για τα δικαιώματά τους την ώρα που τους ενταφιάζει με δικά τους έξοδα. Οι χαζοί, που πρέπει προφανώς να τον ψήφισαν, δεν πιστεύουν όχι αυτά που βλέπουν, αλλά αυτά που πληρώνουν. Με ύφος Ρομπέν σε σώμα Καρδινάλιου, περιφέρεται ο Κωστάκης και αντί για βέλος, τραβά ακαταπαύστως τα αυτιά των υπουργών του μπας και ψηλώσουν, αλλά πού αυτοί...

4. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, να και η εκδίκηση της Γυφτιάς. Οι νέοι (που δεν είναι και τόσο νέοι) σε ηλικία Ελληνες ηθοποιοί, αφού έβριζαν τη «Φίνος Φιλμ» και τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '60, τώρα κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Συμμετέχουν σε κάθε τηλεοπτικό σκουπίδι, και δεν τους αρκεί ούτε αυτό... Μιλάνε συνέχεια για όλα, από το πεντικιούρ μέχρι την Αλ Κάιντα και τον πόλεμο στο Ιράκ! Ελεος!

5. Παρ' όλα αυτά ας προσπαθήσουμε, μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, για λίγο να ησυχάσουμε, κι έπειτα σεμνά και ταπεινά ας μπούμε στην αίθουσα όπου διδάσκει ο Ανδρέας Κάλβος και ειρωνεύεται: «Εχετε την γνώμην ότι ο πλούτος συμβάλλει εις την ανάπτυξιν των διανοητικών ιδιοτήτων. Η θεωρία επί της οποίας βασίζεστε είναι αληθέστατη! Ολοι εκείνοι οι άνθρωποι των αρχαίων και νεωτέρων χρόνων οίτινες εν πλήρει πτωχεία εθεράπευσαν τας επιστήμας, τα γράμματα, τας τέχνας και κατέστησαν αθάνατοι δεν είναι παρά ασήμαντοι εξαιρέσεις εις τον κανόνα σας. Ο Σωκράτης, ο Ρουσώ και τόσοι άλλοι υπήρξαν πτωχοί και ανόητοι! (...) Ως απ' ένα βουνό ο αετός εις άλλο πετάει, κι εγώ τα δύσκολα κρημνά της αρετής ούτω επιβαίνω».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ