Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Επείγουσα διάσκεψη για την 1η Φλεβάρη, σχετικά με την «εκρηκτική» μετάδοση του ιού «Zίκα» στην αμερικανική ήπειρο, συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη, εκφράζοντας ανησυχία για την «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΤΟΚΙΟ.-- Τηλεφωνική συνομιλία είχαν, χτες, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ιαπωνίας, Τζον Κέρι και Φούρνιο Κισίντα, αντίστοιχα, επισημαίνοντας την ετοιμότητα των δύο πλευρών να αναπτύξουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους συνεργασία. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν επαφή στο φόντο νέων «υποψιών» ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για νέα δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου. Μετά τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας στις αρχές Γενάρη ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου έχουν «πάρει φωτιά» μια σειρά από διεργασίες, δεδομένων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που «παίζονται» στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φωτογράφισε τμήματα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS HARRY TRUMAN» που πλέει στην περιοχή του Περσικού, στο πλαίσιο ιρανικών ναυτικών ασκήσεων που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα της βδομάδας, μετέδωσε χτες ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΡΙΑΝΤ.-- Καταιγιστικά πυρά σημειώθηκαν χτες σε σιτικό τζαμί της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, μετά την προσευχή της Παρασκευής, προκαλώντας το θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 7.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Παραιτήθηκε χτες, λίγες μόλις μέρες μετά το διορισμό του, ο Κροάτης υπουργός Βετεράνων πολέμου, Μίτζο Τσρνότζα, έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης και καταγγελίες για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλα και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με την κατάρτιση λίστας «προδοτών και επιτιθέμενων» στη διάρκεια του πολέμου 1991-'95 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν μεταβαίνει από την 1η έως τις 3 Φλεβάρη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για ευρεία γκάμα διεθνών ζητημάτων αλλά και διμερή σχέδια πάνω στην Ενέργεια, στη Μεταλλουργία και τη Βιομηχανία, ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του αρμόδιου ρωσικού υπουργείου, Μαρία Ζακχάροβα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στα δύο ανακοινώθηκε, χτες, πως θα «σπάσει» η αμερικανική εταιρεία «Xerox». Η μία εταιρεία θα αναλάβει τον τομέα συσκευών και μηχανημάτων και η άλλη τη μονάδα εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ