Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιασούο Φουκούντα

«Υπόσχομαι να πιέσω για μεταρρυθμίσεις που θα απαλύνουν τον πόνο του μέσου πολίτη... Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας, την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού». Κάπως έτσι ο 72χρονος Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα εξήγησε στο λαό και επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που τον ώθησαν την Παρασκευή σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Δεν έπεισε ωστόσο, αφού τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν και στην Ιαπωνία πλήθος οικονομικο-κοινωνικών προβλημάτων ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης για χρόνια πολιτικής που ευνοεί του λίγους. Οι περισσότεροι απ' τους 13 «νέους» υπουργούς εξάλλου δεν είναι παρά στελέχη της παλιάς φρουράς των κυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών με τις γνωστές τετριμμένες ιδέες «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και περαιτέρω αύξησης του κέρδους τεράστιων εταιρικών ομίλων και της έντασης της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους.

Το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «διακοσμητική αλλαγή». Ομως, και οι «Δημοκρατικοί» είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που δεν μπορούν να προσφέρουν στον ιαπωνικό λαό αποτελεσματικές λύσεις για πραγματικά αναπτυξιακό, ειρηνικό μέλλον. Οπως αδυνατούν να το πράξουν αλλού και άλλοι υπηρέτες του ιμπεριαλισμού...


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ