Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ζήτημα τιμής

Η ζωή κυκλοφορεί πλέον, δεν υπάρχει, δε «ζει», σε καπιταλιστική συσκευασία του 21ου αιώνα. Με ταμπελάκια στο κουτάκι του καθενός που γράφει την τιμή της. Γιατί όπως κατέδειξε κι ο υπέροχος και συνάμα φριχτός προηγούμενος αιώνας, άλλη η τιμή της ζωής του Βιετναμέζου «κιτρινιάρη» κι άλλη του Αμερικανού με τα βρεμένα σώβρακα και το χαπακωμένο κορμί που αφήνει άρον άρον τη Σαϊγκόν. Αλλη η τιμή στην πιάτσα του δολοφονημένου Κένεντι κι άλλη του δολοφονημένου Λούθερ Κινγκ.

Στα ταμπελάκια η πολιτική της τιμολόγησης της ανθρώπινης ζωής από τους μαφιόζους της εξουσίας που αναρριχώνται πατώντας σε πτώματα για να συσσωρεύσουν τον πλούτο που τους επιτρέπει να... αγοράζουν την εκάστοτε βολική πολιτική, οι μεγαλοκαρχαρίες του 21ου αιώνα, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Ασιάτες καπιταλιστές, μια φούχτα άνθρωποι, αυτοπροσδιορίστηκαν σε τιμολογητές.

Ετσι αποφάσισαν να στήσουν ένα έντεχνο δράμα που το βάφτισαν 11η Σεπτεμβρίου. Κι ύστερα, αποδεικνύοντας ότι στον πολιτισμό του τρόμου είμαστε όλοι αναλώσιμοι, αποφάσισαν να πουλάνε προστασία, κοινώς «νταβατζιλίκι». Για να έχει κάποια αξία η ζωή σου πρέπει να πας με τα νερά και τ' απόνερα των συμφερόντων τους. Αλλιώς είσαι Σέρβος ή Ιρακινός.

Κι έτσι έφτασαν στην κορύφωση της αθλιότητας. Διατυμπάνισαν το παγκόσμιο στοίχημα πλουτισμού τους. Θα ποντάρεις στην επόμενη τρομοκρατική πράξη, τη δική τους εννοείται και θα βγάζεις λεφτά. Λίγα εσύ πολλά αυτοί. Κι έδωσαν και παράδειγμα οι άθλιοι: «Πότε θα δολοφονηθεί ο Αραφάτ; Πότε θα ανατραπεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας με μια σφαίρα; Πότε θα ρίξει η Βόρειος Κορέα πυρηνικά στην Ιαπωνία;». Οι πόθοι τους, τα άνομα σχέδιά τους στα χέρια των μαφιόζων του τζόγου όπου γης. Ετσι ώστε να ποντάρει το Πεντάγωνο στη δολοφονία του τάδε ηγέτη που δε γουστάρει και να την πραγματοποιεί βγάζοντας τα... έξοδά του σε κέρδη του 1.000%!.. Ωραία φάμπρικα - ευγενής καπιταλισμός - ο Αλ Καπόνε κι οι συμμορίες του Λας Βέγκας μοιάζουν αρχάγγελοι της κάθαρσης μπροστά στην ιδέα της τζογαδόρικης εγκληματικότητας. Ζήτημα ζωής η «τιμή» του καθενός, ζήτημα τιμής η ζωή του καθενός.

Οταν κυκλοφόρησε η τράπουλα στα χέρια των κρετίνων μισθοφόρων εισβολέων στο Ιράκ είχα γράψει για τη μετεξέλιξή της σε εμπορευματική αξιοποίηση του τρομοτζόγου. Αυτό δεν το φαντάστηκα. Μου λείπει η... χρηματιστηριακή συνείδηση της ελεύθερης αγοράς.

Μπορώ όμως να φανταστώ τους Νεονάκηδες, τους Μπίστηδες και τους Μανίκες του 21ου αιώνα να πλουτίζουν ποντάροντας στη δολοφονία του Σημίτη, του Καραμανλή ή της Παπαρήγα, διαθέτοντας μέρος των κερδών των χαρτοφυλακίων τους για την πάταξη της τρομοκρατίας... Στους εφιάλτες του ξύπνιου μου. Γιατί στην πραγματικότητα του ύπνου μου τίποτα απ' αυτά δεν είναι παράξενο.

Στην ελεύθερη παγκοσμιοποιημένη αγορά όλα είναι ζήτημα «τιμής». Κι όποιος την έχει εκτός τιμολογίου των νεοταξιτών είναι πρώτα απ' όλα ζωντανός και οπωσδήποτε αμετανόητος κομμουνιστής. Ανθρωπος δηλαδή περήφανος, πατριώτης και εκτός δικαιοδοσίας των σφαγέων του. Διώκτης τους. Ουστ! Καθάρματα πολυδιαφημισμένα πτώματα του 21ου...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ