Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κοινή γραμμή υπέρ του Ισραήλ

Η απλόχερη στήριξη που πρόσφερε προχτές η ΕΕ στο Ισραήλ για να συνεχίσει να δολοφονεί το λαό του Λιβάνου δεν πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στους λαούς της Ευρώπης. Ούτε, φυσικά, ξένισε όλους αυτούς που επιχειρούν να την εμφανίσουν σαν «πρέσβειρα» της ειρήνης, παρά τις δηλώσεις απογοήτευσης που έκαναν οι εκπρόσωποί της. Η κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των 25 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κινήθηκε ακριβώς στη λογική που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ από την πρώτη μέρα έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Ισραήλ σε βάρος του λαού του Λιβάνου, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα.

Αυτή την κοινή γραμμή, που βάζει πλάτες στην ισραηλινή επιθετικότητα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ φρόντισαν να τη διατυπώσουν στην απόφασή τους προτείνοντας τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, τον οποίο θα ακολουθήσει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Μια διατύπωση που απέδειξε περίτρανα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αδιαφορούν πλήρως για τη σωτηρία του Λιβάνου, αλλά κόπτονται για την προάσπιση των τεράστιων συμφερόντων τους στην περιοχή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στο κείμενό τους απέφυγαν με κάθε τρόπο να καταδικάσουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ. Δεν κατονόμασαν τον επιτιθέμενο και έβαλαν στην ίδια ζυγαριά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ της Κάνα, της Τύρου, της Βηρυτού και τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων, με την αντίσταση του λιβανέζικου λαού κατά των Ισραηλινών. Υποκριτικά και παίζοντας με τις λέξεις κρύφτηκαν πίσω από τον τρόπο που θα επιτευχθεί η «κατάπαυση του πυρός» για να συμφωνήσουν τελικά ότι θα είναι όλοι παρόντες στο πλιάτσικο που θα ακολουθήσει... Ομόφωνα αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικής δύναμης καταστολής και κατοχής στην περιοχή, η οποία παράλληλα θα αναλάβει να τελειώσει και το ...έργο του Ισραήλ, να καταστείλει δηλαδή τη μαζική αντίσταση του λιβανέζικου λαού στο όνομα του αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ». Αλλά ξέρουν τι κάνουν. Στο όνομα του αφοπλισμού της συγκεκριμένης οργάνωσης χτυπούν τη μαζική λαϊκή ένοπλη πάλη κατά των ιμπεριαλιστών.

Αυτή τη στάση κράτησε και η ελληνική κυβέρνηση. Πλήρως ενσωματωμένη στην ιμπεριαλιστική λογική, με ενεργητική συμμετοχή στις επεμβατικές δράσεις, χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την τραγωδία και τη σφαγή των αμάχων, αλλά την ίδια στιγμή δεν καταδικάζει τους υπαίτιούς της και συγχρόνως τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης κατοχής - στην οποία δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει - με στόχο τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ».

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, προασπίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν πρόκειται να απαιτήσουν από το Ισραήλ να σταματήσει τη δολοφονική του επίθεση. Βρίσκονται στην ίδια μ' αυτό πλευρά. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία πουλούν όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ολοι γνωρίζουν ότι μετά τον πόλεμο οι «μπίζνες» θα ανοίξουν στην περιοχή και από τώρα διαγκωνίζονται - μαζί και με τους Αμερικανούς - για να πάρουν καλύτερη θέση για την «εκκίνηση».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Πρέπει να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής των ιμπεριαλιστών που σπέρνει τον τρόμο και τον όλεθρο.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ