Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Τι μπορεί να αλλάξει μια ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ;

Τι μπορεί να αλλάξει μια ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ;

Αξίζει μπροστά στην κάλπη να αναλογιστεί κανείς πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για το λαό αν είχε «προϋπαντήσει» τα μνημόνια με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα απανωτά αντεργατικά μέτρα και να εφαρμοστούν σαν οδοστρωτήρας στους χώρους δουλειάς, πολλές φορές αμαχητί, αν το ΚΚΕ ήταν πιο ισχυρό, αν είχε μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική επιρροή. Αν το ΚΚΕ ήταν πιο δυνατό, αυτό θα είχε συμβάλει στο να καλυτερέψει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Θα υπήρχαν μεγαλύτερες δυνατότητες για να αντιπαλέψει το κίνημα τα μνημόνια, για να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, για να μετρήσει πιο γοργά βήματα η ανασύνταξή του. Αν το ΚΚΕ ήταν πιο δυνατό, θα ήταν καλύτερος ο συσχετισμός για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό η αλήθεια είναι ότι ΝΑΙ, σήμερα κρίνεται και η μία ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ. Η μία ψήφος λιγότερη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, η μία ψήφος που θα ξεφύγει από τα φασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα, η μία ψήφος που δεν θα εγκλωβιστεί στα νέα κόμματα «μίας χρήσης» τύπου Βαρουφάκη, ή στην αποχή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει σήμερα να σκεφτούν: Από τη Δευτέρα 8 Ιούλη, που συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ με θέμα την Ελλάδα και ετοιμάζονται οι νέες «αξιολογήσεις» με μέτρα υλοποίησης των δεσμεύσεων που θα «παραδώσει» στους επόμενους η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ποια δύναμη θα είναι στο πλάι τους; Να αναλογιστούν ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με αυτήν την προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πολιτική είναι στο χέρι τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορούν να παλέψουν από καλύτερες θέσεις. Είναι μια μάχη από την οποία δεν περισσεύει κανείς.

Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, είτε στα κόμματα που μας έφεραν έως εδώ είτε στην αποχή. Μπορούν να θυμηθούν πολλοί και να μάθουν ακόμα περισσότεροι ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με όσες δυνάμεις διαθέτει στη Βουλή στήριξε στην πράξη τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Κατέθεσε την πρόταση νόμου των άνω των 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση μιας σειράς μνημονιακών νόμων για τα Εργασιακά, πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέρριψαν κατηγορηματικά.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με όση δύναμη του έδωσε ο λαός προσπάθησε να θέσει στην ημερήσια διάταξη της συνταγματικής αναθεώρησης την κατάργηση του άρθρου που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μια πρόταση που δεν μπήκε καν για συζήτηση, αφού δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, δείχνοντας στην πράξη γιατί δεν πρέπει να υποτιμηθεί έστω και μία ψήφος.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε βήμα στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, προβάλλοντας και μέσα στη Βουλή τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αποκαλύπτοντας τα επικίνδυνα σχέδια που φτιάχνονται στην πλάτη του λαού, αντιπαρατέθηκε με όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, προέβαλε την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και την εξουσία τους.

Η πείρα που υπάρχει στο λαό από τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι εκεί που το ΚΚΕ ενισχύεται, εκεί που κερδίζει νέες δυνάμεις, εκεί που εργαζόμενοι παίρνουν «διαζύγιο» με αυταπάτες και άλλες πολιτικές επιλογές και συστρατεύονται με το Κόμμα, εκεί δυναμώνει και η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, εκεί κυριαρχεί αγωνιστικό κλίμα. Αντίθετα, εκεί που αντί να ενισχύεται αυτή η γραμμή, βρίσκουν έδαφος η παραίτηση, η ανοχή και το «δεν αλλάζει τίποτα», εκεί οργανώνεται και πιο δύσκολα η πάλη, αφαιρούνται δυνάμεις από το κίνημα, βγαίνει κερδισμένο το σύστημα.

Η πείρα λέει επίσης ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα όλα αυτά τα χρόνια για τους εργαζόμενους και το λαό. Με τους αγώνες όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να καθυστερήσουν ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις, έδωσαν με επιτυχία μάχες ενάντια σε απολύσεις, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια σε πλειστηριασμούς, σε διακοπές ρεύματος κ.ά. Ακόμα και κάποιοι ελιγμοί που έγιναν προεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ, δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η πίεση από τους αγώνες των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές.

Γι' αυτό δεν χωράει καμία χαλαρότητα μπροστά στις εκλογές, ειδικά από όσους ψήφισαν το ΚΚΕ έστω και σε μία από τις τρεις κάλπες του περασμένου Μάη. Χαλαροί «δικαιούνται» να νιώθουν μόνο οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι ξενοδόχοι και οι τραπεζίτες, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αφού όποια κι αν είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, τα «θέλω» τους είναι ήδη στο αυριανό αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πρέπει να είναι «υπ' ατμόν» και σε επαγρύπνηση, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Η άνοδος του Κόμματος πρέπει να γίνει υπόθεση περισσότερων λαϊκών ανθρώπων που έχουν ριζοσπαστική σκέψη, που δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα και τις μειωμένες απαιτήσεις.

Εδώ δεν χωράνε σκέψεις του τύπου «έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο». Προδιαγεγραμμένο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή, ότι δεν έχει καμία σημασία για το λαό η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη όμως για δυνατό ΚΚΕ κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό που κρίνεται είναι η δύναμη που θα έχει το Κόμμα για να μπορεί να βάζει εμπόδια, να οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαού.

Η «μία ψήφος παραπάνω» στο ΚΚΕ θα είναι η πραγματικά χρήσιμη επιλογή για εργαζόμενους που ακόμα ταλαντεύονται για το τι θα στηρίξουν στις 7 Ιούλη. Θα είναι η μόνη επιλογή από την οποία θα βγουν δικαιωμένοι, δεν θα «μετανιώσουν» την επόμενη μέρα. Πολλές τέτοιες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά την ερχόμενη Κυριακή υπέρ του λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ