Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Θέλει καλούς αστικούς θεσμούς

Την περασμένη βδομάδα ο Αλ. Τσίπρας σε εκδήλωση στα Χανιά παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση. Με «φόντο» το κάλπικο δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία», ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές στους θεσμούς που εισηγείται το κόμμα του θα οδηγήσουν σε «εμβάθυνση της δημοκρατίας», την οποία εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ σαν «θύμα» των μνημονίων, κρύβοντας την κοινή ταξική αφετηρία των αντιλαϊκών μέτρων και του εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού.

Αυτό το οποίο υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας είναι πως η ενίσχυση των θεσμών του αστικού κράτους και η εμβάθυνση της αστικής δημοκρατίας, που ήταν αντιλαϊκή και πριν το μνημόνιο, είναι η λύση στα αφόρητα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της αστικής εξουσίας και του πολιτικού της συστήματος, που υπηρετούν την ανάγκη για καλή λειτουργία του στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του, για την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων, αυτό κάνει το αστικό πολιτικό σύστημα, η αστική δημοκρατία και οι θεσμοί τους, άρα στα μέτρα των υπαιτίων για τα βάσανα του λαού. Αυτά προβλήθηκαν απ' τον Αλ. Τσίπρα σαν φιλολαϊκή διέξοδος!

Πρόκειται για αλλαγές που όχι μόνο δεν απαντάνε σε κανένα απ' τα προβλήματα του λαού, αλλά αντίθετα αποτελούν δόλιο φάρο για τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση και τελικά την ενσωμάτωσή του στο σύστημα που ρημάζει τη ζωή του. Πολλές απ' αυτές περιλαμβάνονται στα προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων, ως ώριμες και αναγκαίες για το ίδιο το σύστημα, που ξέμεινε πια απ' τις μεθόδους που μετερχόταν άλλοτε για την ενσωμάτωση του λαού. Την περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία» και το «open gov», που τόσο αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα λάνσαρε στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου. Αλλες απ' τις αλλαγές που υποδεικνύει, όπως η πρόταση - που είναι και της ΝΔ - για άμεση εκλογή απ' το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδραστικές, σε συμπόρευση με τις ανάγκες της αστικής δημοκρατίας στην περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Καμία, πάντως, αλλαγή απ' αυτές που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μάλιστα συστήσει και ειδική «επιτροπή σοφών» για την επεξεργασία τους, π.χ. θητείες για τους βουλευτές, καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, διαφάνεια στη διοίκηση του κράτους και δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες, αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Δημόσιας Διοίκησης κ.ά., δεν πρόκειται να κάνει την αλλαγή στη ζωή του λαού. Ούτε το μεροκάματο και τη σύνταξη να αυξήσει, ούτε δουλειά να δώσει στους άνεργους, ούτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας να βελτιώσει. Γιατί αυτές οι αλλαγές δε θα αφαιρέσουν την οικονομία και την εξουσία από τα μονοπώλια.

Θα αρκούμασταν στο «φάτε μάτια ψάρια...», αν δεν αποσκοπούσαν στον εξωραϊσμό του συστήματος, στο να διατηρήσουν την αστική εξουσία στο απυρόβλητο, να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα απ' την ανάγκη να οργανώσουν την κοινή τους πάλη εναντίον της. Συνειδητοποιώντας ότι για το κακό το ριζικό δεν φταίνε οι θεσμοί, οι στρεβλώσεις και η κακή λειτουργία του αστικού κράτους, αλλά η αστική εξουσία, και ότι την αλλαγή στη ζωή τους θα την κάνει η ανατροπή της και η οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ