Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την ετοιμότητα της Τουρκίας να «καθαρίσει» έναν καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους αυτονομιστές, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο καταυλισμός βρίσκεται στην περιοχή Μαχμούρ, 180 χλμ. νότια από τα τουρκικά σύνορα, και ο Ερντογάν ανέφερε ότι «αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε εμείς ως μέλος του ΟΗΕ».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ανησυχίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή προκαλεί το ενδεχόμενο βύθισης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MV X-Press Pearl», που έχοντας υποστεί ζημιές από πυρκαγιά παρέμενε στα ανοιχτά της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Το πλοίο της ολλανδικής εταιρείας «Smit» είχε αποπλεύσει από το Γκουτζαράτ της Ινδίας ενώ η φωτιά ξέσπασε στις 20/5, την ώρα που έμπαινε στο Κολόμπο, και έσβησε μετά από 13 μέρες. Το πλοίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο ηγέτης του «Μετώπου Πολισάριο», του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γάλι, επέστρεψε χτες στην Αλγερία, αφού η νοσηλεία του για πάνω από ένα μήνα στην Ισπανία λόγω COVID-19 προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Νωρίτερα είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε ακροαματική συνεδρίαση ισπανικού δικαστηρίου για μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου. Οι δικαστές αποφάσισαν να μην του επιβάλουν περιορισμούς και του επέτρεψαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

ΕΡΕΒΑΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τη «ζωτικής σημασίας» ανάγκη για απομάκρυνση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορά τους μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, σε χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες. Ο Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ι. Αλίεφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ