Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Επιστολή με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» (16/5/2006), στη στήλη «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ Διαχειριστών», έστειλε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης. Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα ο «Ρ» αποκάλυπτε την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος Αρης Χατζηκομνηνός (στηρίχτηκε από τη ΝΔ, ενώ συμμετείχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ). Η διοίκηση έστειλε 4σέλιδη απάντηση στο δημοσίευμα και ο «Ρ», όπως οφείλει, δημοσιεύει αποσπάσματα με τη σχετική βέβαια απάντηση.

Συγκεκριμένα:

  • Ο «Ρ» αναφέρει στο δημοσίευμα ότι υπήρξε αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη κατά 14%. Η διοίκηση του δήμου με την επιστολή αποδέχεται ότι η αύξηση ήταν ...16% στην τετραετία της. Και στη συνέχεια τη χαρακτηρίζει ως: «Αύξηση ασήμαντη για μια τετραετία όπου το πετρέλαιο έφτασε και ξεπέρασε τα 70$ το βαρέλι και οι τιμές των ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 20% και γενικότερα όλα τα είδη παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις». Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη ήταν μεγαλύτερη κατά 2% και ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Τα υπόλοιπα σχόλια τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
  • Στο δημοσίευμα αναφέραμε ότι οι αυξήσεις στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μυτιλήνης ήταν από 25-100%. Η διοίκηση αναφέρει ότι οι αυξήσεις ήταν 25% και όχι 100%. Ομως υπάρχουν τέλη (π.χ. τέλος βοθρολυμάτων) τα οποία και έχουν αυξηθεί κατά 100%!
  • Η διοίκηση αποδέχεται πως στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα τροφεία είναι 120 ευρώ, όπως σημείωνε και ο «Ρ». Στους υπόλοιπους έξι - που είναι πρώην κρατικοί - «τα τροφεία είναι μόλις (!) 40 με 60 ευρώ (!!) ανάλογα με τα εισοδήματα των γονιών του εκάστοτε παιδιού». Μάλιστα, πριν από 2003, όταν και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, τα κατώτερα τροφεία ήταν 15 ευρώ και μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια εκτινάχτηκαν σε 40 ευρώ (αύξηση 166%)!
  • Η διοίκηση, στο ζήτημα των «Θερμών», παραδέχεται ότι αύξησε το εισιτήριο κατά 25% (από 2 ευρώ σε 2,5 ευρώ) και ισχυρίζεται πως «δεν τρέχει καμιά διαδικασία "παράδοσής" τους», σε ιδιώτες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ρ». Ομως, στην ίδια επιστολή, αναφέρεται το εξής: «Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για ανάθεση μέσα από Διαγωνισμό με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σε ομάδα Συμβούλων προκειμένου να αξιολογήσουν τις προτάσεις που θα μας κατατεθούν για την αξιοποίησή τους». Δηλαδή; Αμεση παραδοχή για αξιοποίησή τους, μέσα από διαγωνισμό... Και μάλιστα μέσω του «ΘΗΣΕΑ» που προϋποθέτει τη Σύμπραξη με Ιδιώτες.
  • Ο «Ρ» σημείωνε πως η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με ιδιώτη για να του παραδώσουν την εκμετάλλευση των πηγών Καριώνα. Η διοίκηση ισχυρίζεται πως «αφορά σε απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜ για δυνατότητα παροχής 30 κυβικών νερού ημερησίως σε ιδιώτη, βεβαίως έναντι πληρωμής, όπως άλλωστε παρόμοιες αποφάσεις το ΔΣ της ΔΕΥΑΜ έχει λάβει για πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων».
  • Στο ρεπορτάζ σημειώναμε πως τομείς της καθαριότητας ανατέθηκαν σε εργολάβους, κάτι που παραδέχεται η διοίκηση: «Οι εργολάβοι καθαριότητας, λόγω ελλείψεως προσωπικού, επικουρικά ενισχύουν την προσπάθειά μας για μια Μυτιλήνη καθαρή και σε καμιά περίπτωση (!) δε θεωρείται ως ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας».
  • Οσον αφορά την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας, η διοίκηση ισχυρίζεται: «Δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση για την ίδρυσή της». Ωστόσο, στο ΦΕΚ 429, στις 5/4/2005, στον οργανισμό προσωπικού του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρεται ότι προβλέπονται εννιά θέσεις για δημοτικούς αστυνόμους...


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ