Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 1.100 ξεπερνούν τα θύματα του καύσωνα που πλήττει για τρίτη βδομάδα το νοτιοανατολικό ινδικό κρατίδιο Αντρα Πράντες. Στο Μπαγκλαντές από την ίδια αιτία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι και στο Πακιστάν άλλοι 11.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Μπούνια της βορειοανατολικής ΛΔ Κονγκό, εξαιτίας νέων συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες των φυλών Χέμα και Λέντου. Σύμφωνα με καταγγελίες των Χέμα, οι νεκροί ανέρχονται σε 350, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικών αξιωματούχων της Ουγκάντα φτάνουν τους 100.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», Μόργκαν Τσβανγκιράι. Είχε συλληφθεί επειδή αγνόησε πρότερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που απαγόρευε τη διοργάνωση κινητοποιήσεων έναντι του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΡΑΓΚΟΥΝ.-- Σε κελί φυλακών των μυστικών υπηρεσιών της χούντας, που διοικεί τη Βιρμανία, μεταφέρθηκε το τελευταίο 48ωρο η ηγέτιδα της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία» Αούνγκ Σαν Σούου Κι. Υπό κράτηση ή «κατ' οίκον περιορισμό» είναι και άλλα 18 στελέχη του κόμματός της.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Την τελευταία του πνοή άφησε την περασμένη Κυριακή, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο ηγέτης του «Αϊτινού Ενωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος», Ρενέ Τεοντόρ. Είχε αφιερώσει τα 47 απ' τα 62 χρόνια της ζωής του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πριν δύο χρόνια αντιτάχθηκε και στην κυβέρνηση του Προέδρου Ζαν Μπεντράντ Αριστίντ, κατηγορώντας τον για απολυταρχισμό...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Μετά από ψηφοφορία στην πακιστανική επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου («North West Frontier»), όπου κυβερνά το «ισλαμιστικό» ΜΜΑ, ορίστηκε η ισχύς της Σαρία (ισλαμικός νόμος). Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για επαπειλούμενη «ταλιμπανοποίηση» της περιοχής...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Υπέρ της «Ατζέντα 2010», για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τάχθηκε το 90% περίπου των 524 συνέδρων στην κρίσιμη ψηφοφορία που διεξήχθη στο έκτακτο συνέδριο του SPD, παρέχοντας μία ευρύτερη - του αναμενόμενου... - υποστήριξη στον καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος Γκέρχαρντ Σρέντερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ