Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμές κινητήρα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που θα μπορούσε εν δυνάμει να πλήξει με πυρηνική κεφαλή τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ένα αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε τουλάχιστον μία δοκιμή κινητήρα του πυραύλου KN-08 στα τέλη Μάρτη ή στις αρχές Απρίλη, ανακοίνωσε το ινστιτούτο μέσω του ιστοτόπου του «38 North» (38 Βόρεια), στο πλαίσιο της τελευταίας σε μια σειρά δοκιμών ενός πυραύλου που πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές άνω των 10.000 χιλιομέτρων.

ΝΤΙΣΠΟΥΡ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στη βόρεια πολιτεία Ασαμ, στην Ινδία, μετά από επίθεση ενόπλων. Οι τοπικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στην αυτονομιστική οργάνωση Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο της Μπόντολαντ. Η οργάνωση παλεύει για χωριστό κράτος για τους Μπόντο, φυλή που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 10% των περίπου 33 εκατομμυρίων του συγκεκριμένου κρατιδίου.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, χτες, στη διάρκεια δύο βομβιστικών επιθέσεων στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου Σινά και μίας βομβιστικής επίθεσης κοντά σε δικαστήριο στο Κάιρο. Το ίδιο 24ωρο η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν το μήνα πάνω από 10 κυβικά μέτρα νερού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον πέντε Λίβυοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια χτεσινών συγκρούσεων ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και μια ομάδα ένοπλων αυτονομιστών στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης, έπειτα από κατάληψη του αρχηγείου της αστυνομίας από τους αυτονομιστές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη διακοπή όλων των θανατικών εκτελέσεων επ' αόριστον ζήτησε, χτες, ο διευθυντής των φυλακών στη νότια πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ απαιτώντας πλήρη αναθεώρηση του πρωτοκόλλου των εκτελέσεων, τη μεθεπομένη της εκτέλεσης του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ, ο οποίος πέθανε μαρτυρικά 43 λεπτά μετά τη χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Απέρριψε χτες τη νέα, αυξημένη προσφορά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» για εξαγορά έναντι 106 δισ. δολαρίων η βρετανική «AstraZeneca» καθώς η υπόθεση έδωσε αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία. Νωρίτερα, επίθεση με αυγό από έναν διαδηλωτή δέχτηκε στο Νότιγχαμ της Βρετανίας ο ηγέτης του αντιδραστικού, εθνικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ κλιμακώνεται το προεκλογικό κλίμα πόλωσης σε μία περίοδο που το UKIP εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει ακόμη και την πρώτη θέση, έναντι του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Αβέβαιη χαρακτήρισε χτες ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Λούκσιτς, την προοπτική να λάβει η χώρα του πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 11 φοιτητές σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν από τις αρχές της βδομάδας σε φοιτητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο νότιο τμήμα της Αιθιοπίας. Φοιτητικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αστυνομική βία και βαρβαρότητα κατά των νεαρών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM), του Ζόραν Ζάεβ, αποφάσισε τελικά να απορρίψει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής και να μη δεχθεί τις κοινοβουλευτικές έδρες που του αναλογούν, γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέα ένταση το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ