Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος (3/5/2010) από τη μέρα που η κυβέρνηση και η τρόικα συνυπέγραψαν τη δανειακή συμφωνία των 110 δισ. και το μνημόνιο που συνοδεύει την εφαρμογή της. Ο χρόνος που πέρασε επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, που από την πρώτη ώρα πολέμησε το μνημόνιο και τη στρατηγική που το επέβαλε. Το ΚΚΕ αποκάλυψε στο λαό ότι στόχος του μνημονίου δεν ήταν να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος, όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, αλλά να αποτελέσει το όχημα για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και περιγράφονταν στο πρόγραμμα με το οποίο αναδείχτηκε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων και μπροστά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, το έλλειμμα και το χρέος παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, καταρρίπτοντας την κινδυνολογία που έλεγε ότι χωρίς το μνημόνιο η χώρα θα οδηγούνταν στην πτώχευση. Στον αντίποδα, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο εξασφαλίζει τον ένα φιλομονοπωλιακό νόμο μετά τον άλλο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέο κύκλο υπερκερδοφορίας μετά το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που προκύπτουν για το λαό από τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Επαληθεύουν το ΚΚΕ, που προειδοποιούσε ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της σχεδιάζουν μνημόνιο διαρκείας για τους εργαζόμενους και το λαό, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Σήμερα, είναι περισσότερο ορατό από πριν ότι το μνημόνιο δεν είναι αποσπασμένο από τη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά οργανικό τμήμα της. Τα μέτρα που παίρνονται στο ψευδεπίγραφο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων θα φορτώνονταν στις πλάτες του λαού με ή χωρίς μνημόνιο. Το έχει δηλώσει, άλλωστε, πάμπολλες φορές και η ίδια η κυβέρνηση. Από αυτή την άποψη, είναι εκτεθειμένες στο λαό οι δυνάμεις εκείνες, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν σε αγώνα για την «απαλλαγή» από το μνημόνιο, όχι όμως και από τη στρατηγική που το επιβάλλει. Που ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι και τα άλλα αστικά κόμματα την ίδια στρατηγική υπηρετούν και ότι το πολιτικό ζήτημα σήμερα είναι να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

Ο λαός διαθέτει πλέον πλούσια πείρα για να καταλάβει ότι όσο δε γίνεται ο ίδιος κυρίαρχος των εξελίξεων, τα χειρότερα θα βγαίνουν διαρκώς μπροστά του. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, η ντόπια αστική τάξη και οι δανειστές της κυβέρνησης παζαρεύουν την ελεγχόμενη πτώχευση, που θα φορτώσει νέα μέτρα και βάρη στην πλάτη του λαού. Δεν πάει άλλο! Η κυριαρχία της αστικής τάξης στην εξουσία και στα μέσα παραγωγής σημαίνει διαρκή μνημόνια και ανατροπές, φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσει ο λαός τη συμμαχία και τη μεγάλη αντεπίθεση, να φτάσει με την πάλη του μέχρι το τέλος, στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση και ταυτόχρονα η καλύτερη εγγύηση ότι ο αγώνας αυτός θα είναι νικηφόρος.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ