Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συστάσεις για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων σε εξωτερικούς χώρους προς ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα απηύθυναν, χτες, οι βρετανικές αρχές εξαιτίας μεγάλου νέφους αιθαλομίχλης, ατμοσφαιρικής βιομηχανικής ρύπανσης και σκόνης από τη Σαχάρα, που κάλυψε το Λονδίνο όπως και ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Η αποπνικτική κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει έως αύριο, Παρασκευή. Στο μεταξύ, οι βρετανικές αρχές κάλεσαν χτες για εξηγήσεις τον Ισπανό πρέσβη στο Λονδίνο προκειμένου να εκφράσουν έντονη δυσαρέσκεια για την «προκλητική επιδρομή» ισπανικού ερευνητικού σκάφους, συνοδεία σκάφους της ισπανικής ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του βρετανικού θύλακα στο Γιβραλτάρ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας υποστήριξαν, χτες, τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων έκθεσης 6.000 σελίδων που αναφέρεται στις μεθόδους βασανισμού υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA επί Προεδρίας Τζ. Ου. Μπους.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική προχώρησε, χτες, το κροατικό υπουργείο Οικονομικών. Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 3 Νοέμβρη ενώ οι πρώτες συμβάσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να συναφθούν το Μάρτη του 2015.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αγνωστοι δράστες στο Βελιγράδι πυροβόλησαν και σκότωσαν, χτες, πρώην σωματοφύλακα του δολοφονηθέντος Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, «Αρκάν». Το θύμα, 52 ετών, δέχθηκε την επίθεση σε καφετέρια του Βελιγραδίου, κοντά στο γήπεδο της Παρτιζάν. Στη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε και ένας 62χρονος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ προκάλεσε, χτες, το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων, μεταξύ τους και νεοσύλλεκτων του στρατού στην πόλη Ριγιάντ.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Στα 127 (εκ των οποίων τα 83 απέβησαν θανατηφόρα) ανήλθαν, χτες, τα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χτες τη λήψη μέτρων παρακολούθησης της επιδημίας και σε γειτονικές χώρες, όπως η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, όπου έχουν αναφερθεί ήδη δύο ύποπτα θανατηφόρα κρούσματα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Διαδήλωση έξω από το προξενείο της Κίνας στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων έγινε, χτες, ενάντια στις προσπάθειες του Πεκίνου να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό της ομάδας που επιχειρεί στο φιλιππινέζικο ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενο (μεταξύ των δύο χωρών) ύφαλο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Την παραίτηση του ίδιου και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου του υπέβαλε, χτες, στον Πρόεδρο της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο πρωθυπουργός του Καζαχστάν, Σερίκ Αχμέτοφ. Ο Ναζαρμπάγεφ πρότεινε για την πρωθυπουργία τον προσωπάρχη του, Καρίμ Μασίμοφ.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καταδικάζοντας τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που εντείνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Ενοποίησης της Σεούλ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μη επανδρωμένο σκάφος που έπεσε στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών προερχόταν από τη ΛΔ Κορέας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στον Παναμά, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο προσδιορίστηκε 64 χιλιόμετρα από την πόλη Νταβίντ, με εστιακό βάθος δέκα χιλιόμετρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ