Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οπως για τον Ριβάλντο!

Η υπερβολή, ποιος δεν το ξέρει, φέρνει πάντα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα! Μπορεί ένα σοβαρό γεγονός, ένα σοβαρό άτομο, ένας θεσμός, ακόμα και ένας θάνατος να γελοιοποιηθεί, αν πέσει στα σαπισμένα δόντια της υπερβολής! «Αγιε Πατέρα μας, Γεια σου», έγραφε σε ολόκληρο το εξώφυλλο κάποια αστική απογευματινή εφημερίδα για τον Χριστόδουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Αγιος, λοιπόν, ο Χριστόδουλος! Και πατέρας μας!

Και οι υπόλοιπες, βέβαια, αστικές εφημερίδες, δεν πήγανε πίσω! Γέμισε ο τόπος μαύρο χαρτί, κάτι σαν πένθος, και έγινε μεγάλος διαγωνισμός - και συναγωνισμός - επιθέτων! Μεγάλε! Τεράστιε! Ανεπανάληπτε! Οπως, ακριβώς, και οι τίτλοι των αθλητικών εφημερίδων, όταν αναφέρονται στον Ριβάλντο!

Αφήστε, πια, την αστική, κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Αυτή, για μια ακόμα φορά, έδωσε ρέστα. Γιατί αυτή έχει και ζωντανή εικόνα! Κόκκινα μάτια ο ένας, συντετριμμένος μέχρις ονύχων ο άλλος! Κανένας, εκτός από τον Σπύρο Καρατζαφέρη, για να είμαστε δίκαιοι, δεν τόλμησε να πει, «εντάξει, παιδιά, ησυχάστε, μας πείσατε, μην κλαίτε άλλο, θα βραχνιάσετε»! Ολοι οι υποκριτές φορέσανε μαύρες πλερέζες και πήρανε το πιο θλιμμένο τους ύφος. Αυτό που φοράνε στις εθνικές τραγωδίες. Μοβ και Μπαχ για επένδυση! Σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, φωτιές! Χαμηλά μάτια και σκυμμένα κεφάλια. Μερικοί από αυτούς, οι πιο ιερόσυλοι, δεν παρέλειψαν να προσποιηθούν ότι δάκρυσαν κιόλας! Δυο τρεις, μάλιστα, από τους λεγόμενους «σοβαρούς», δήλωσαν με συντριβή και ιερή ευσέβεια πως «στάθηκαν τυχεροί που ο Χριστόδουλος τους τίμησε με τη φιλία του»! Και άδραξαν, φυσικά, την ευκαιρία, να πούνε δυο - τρία χαρακτηριστικά ανέκδοτα, για να ανεβάσουν τις μετοχές τους! Ανέκδοτα με την έννοια, ότι είναι η πρώτη φορά που τα λένε δημόσια (Φυσικά δε ζει, πια, ο Χριστόδουλος για να τους διαψεύσει! Εκτός, όλα να τα περιμένεις απ' αυτούς, και αν τον βιντεοσκοπούσαν μυστικά όταν «συνομιλούσαν» μαζί του! Οταν τους έδινε «ανιδιοτελώς» τη φιλία του).

Αυτοί, όμως, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ακόμα και τον κακό εαυτό τους, που έβγαλαν «νοκ άουτ» ακόμα και τον Αυτιά, ήταν οι πολιτικοί. Με εξαίρεση τους πολιτικούς του ΚΚΕ, και αυτό δεν το λέμε τυχαία, ούτε από σοβινισμό, αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια, και η αλήθεια πρέπει να λέγεται ετούτες τις πονηρές και φθηνές και ακαλαίσθητες μέρες, σχεδόν όλοι χύσανε το πιο πικρό και καυτό δάκρυ τους! Ούτε πατέρας τους να 'ταν! Αλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους! Εδωσαν εξετάσεις στους θρησκόληπτους ψηφοφόρους! Εβαλαν υποθήκη! «Μη με λησμόνει! Και εγώ πιστεύω στο θεό, στους αγίους και στους αρχιεπισκόπους»! Και στην ψήφο του... πληρώματος, για να μη ξεχνιόμαστε!

Οταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, όποια και αν ήταν η ιδιότητα που είχε στη ζωή, είναι μια ανεπανάληπτη και μοναδική τραγωδία! Η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρεται για τζόγο! Ο θάνατος του Χριστόδουλου, όπως παλαιότερα οι καμένοι της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, οι πνιγμένοι και οι χωμένοι στα συντρίμμια των σεισμών, έδωσε την ευκαιρία στους παπατζήδες της ενημέρωσης και της πολιτικής να οργιάσουν! Να, κοντινά το σκήνωμα! Να, κοντινά οι σταυροί από το πάτωμα μέχρι το κεφάλι! Να, οι δηλώσεις! Να, και ο Κωνσταντίνος με την Αννα Μαρία! Να, και ο λιωμένος στο κλάμα διάκος...

Να πεις ντροπή; Κανένας δεν πρόκειται να κοκκινίσει! Το δέρμα τους έχει σκληρύνει! Η ψυχή τους, η οποία πουλήθηκε στο διάολο της δημοσιότητας και του αλισβερισιού, έχει υποστεί μη αναστρέψιμες, οριστικές αλλοιώσεις! Ολος ετούτος ο κακόγουστος θίασος, αστοί πολιτικοί, αστικές εφημερίδες και τηλεόραση, δημοσιογράφοι, παπάδες, αλλά και δημοφιλείς καλλιτέχνες, λείπουν ποτέ αυτοί από τέτοια δημαγωγικά πανηγύρια, όλος αυτός ο μαυροφορεμένος θίασος, μπουλούκι σωστότερα, κάνει βουτιές και ορθοπεταλιές και σάουνα στην υποκρισία! Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον στην υπερβολή και στο ψέμα! «Εμένα ο Χριστόδουλος υπήρξε ο πνευματικός μου»! δηλώνει ο ένας με «σεμνότητα». «Φτώχυνε η Ελλάδα», συνεχίζει ο άλλος με «συντριβή». «Είναι σαν να πέθανα εγώ»! οδύρεται ο τρίτος! Ηθικολόγοι, χριστιανομάχοι, ψευδολόγοι, υποκριτές, ξεδοντιασμένοι φαρισαίοι. «Μεγάλε! Τεράστιε! Ανεπανάληπτε Χριστόδουλε! Αγιε Πατέρα μας, Γεια σου»! Τι να τους πεις!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ