Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η Γαλλίδα φυσικός Ζεράρ Μουρού, η Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ και ο Αμερικανός συνάδελφός τους Αρθουρ Ασκιν πήραν χτες το Νόμπελ Φυσικής 2018, για τις έρευνές τους στον τομέα των laser οι οποίες επέτρεψαν την ανάπτυξη εργαλείων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στην Ιατρική.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε φέρι μποτ στη Βαλτική Θάλασσα, όπου επέβαιναν περίπου 335 άτομα από το Κίελο της Γερμανίας προς λιμάνι της Λιθουανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από μηχανική βλάβη και τέθηκε υπό ελέγχο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες μεταξύ των επιβατών και του πληρώματος.

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το πάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων, που διατάχθηκε χτες από τη Γαλλία, συνδέεται «με σχέδιο επίθεσης» των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε μέλη της ιρανικής φιλοδυτικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» (MEK) στην περιοχή Βιλπέντ, κοντά στο Παρίσι, επίθεση που αποτράπηκε στα τέλη Ιούνη. Αυτό ανακοίνωσαν χτες Γάλλοι αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του τομέα «εσωτερικής ασφάλειας» του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών και τις κυρώσεις σε δύο Ιρανούς αξιωματούχους.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ανεξαρτησία της είναι πάνω απ' όλα και ότι δεν λαμβάνει τοις μετρητοίς οποιαδήποτε πληροφορία, απαντώντας προφανώς στην περιγραφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για «μυστική αποθήκη πυρηνικών όπλων» στο Ιράν.

ΣΑΝΑΑ.-- Πληθαίνουν τα κρούσματα χολέρας στο λιμάνι Χοντέιντα, όπου κλιμακώνεται εδώ και καιρό η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της με στόχο τον έλεγχο της διεθνούς ναυτιλίας σε στρατηγική περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ