Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από τις 8 έως τις 10 Γενάρη, στο φόντο διαφόρων διεργασιών εντός της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Ενδεικτικές είναι αναλύσεις Γάλλων αστών σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία θα μπορούσε να αναδειχθεί η «σημαντικότερη» ευρωπαϊκή δύναμη, δεδομένων των «φιλοδοξιών» και του νεαρού Προέδρου της, αλλά και των «ευκαιριών» που διαμορφώνονται για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγαλύτερη «αποφασιστικότητα» του αφγανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν ζήτησε ο Τζόζεφ Βότελ, υψηλόβαθμος στρατηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Αφγανιστάν και όλη την Κεντρική Ασία εξελίσσεται σε ένα ακόμα πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενοπλος κουκουλοφόρος σκότωσε την Πρωτοχρονιά δύο Χριστιανούς σε κατάστημα οινοπνευματωδών ποτών που διατηρούσαν στο νότιο Κάιρο. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από εκείνη σε μια κοπτική εκκλησία και σε κατάστημα Χριστιανών στα νότια του Καΐρου, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, που επέστρεφαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από λειτουργία στο Πορτ Χάρκορτ της νότιας Νιγηρίας, δολοφονήθηκαν από ένοπλους τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ». Αλλοι 12 τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση. Το Σάββατο τζιχαντιστές της ίδιας οργάνωσης δολοφόνησαν 25 ξυλοκόπους στη διάρκεια επίθεσης σε χωριό στην Πολιτεία Μπορν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνεχιζόταν μέχρι χτες το κύμα πολικού ψύχους, με θερμοκρασίες κάτω των 36 βαθμών Κελσίου, που πλήττει από τα τέλη Δεκέμβρη τις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα, προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΙ.-- Ενας 16χρονος σκότωσε τους γονείς του, την αδελφή του και μια ηλικιωμένη οικογενειακή φίλη, πυροβολώντας τους με ημιαυτόματο τουφέκι λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, στο Λονγκ Μπραντς του Νιου Τζέρσι. Ο έφηβος παραδόθηκε στην αστυνομία χωρίς να προβάλει αντίσταση, αλλά και χωρίς να αποκαλύψει άμεσα τα κίνητρά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ