Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΠΑΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πάνω από 800 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν την Πρωτοχρονιά να περάσουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ, κατακλύζοντας μεθοριακό φράχτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των μαροκινών και ισπανικών αρχών, οι περισσότεροι από τους μετανάστες απωθήθηκαν, εκτός από δύο που τους επιτράπηκε να εισέλθουν στη Θέουτα λόγω τραυματισμού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραιτήθηκε χτες βράδυ από τη λιβυκή κυβέρνηση ο αντιπρόεδρός της, Μούσα αλ Κόνι, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, δίχως να αποσαφηνίσει την αιτία της απόφασής του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε χτες πως δεν θα συμμετάσχει στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, που θα διεξαχθεί από 17 έως 20 Γενάρη. Η Μέρκελ έχει παραστεί επτά φορές στο φόρουμ του Νταβός από το 2005, όταν ανέλαβε την καγκελαρία.

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Αναζωπυρώνονται οι δημόσιες συζητήσεις στην Ισλανδία για την πιθανή διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ μετά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε τρία αστικά κόμματα, το κεντροδεξιό «Κόμμα Ανεξαρτησίας», το κεντρώο κόμμα «Μεταρρύθμιση» και το φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα «Ακτινοβόλο Μέλλον». Η Ισλανδία είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ το 2009, αλλά την απέσυρε το 2015.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενα 10χρονο κοριτσάκι έγινε παραμονές της Πρωτοχρονιάς αυτόχειρας βομβιστής για λογαριασμό τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρι με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού και το σοβαρό τραυματισμό ενός διερχόμενου πολίτη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, «Turkmengaz», διέκοψε την Κυριακή τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ιράν στο πλαίσιο μακροχρόνιας διένεξης εξαιτίας καθυστερούμενων οφειλών. Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το θέμα είχε διακανονιστεί προσωρινά και διαμαρτυρήθηκαν εκτιμώντας πως η διακοπή της εξαγωγής φυσικού αερίου έγινε και «με παράλογο τρόπο, παρά τη συμφωνία». Το Ιράν έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νότο αλλά εισάγει αέριο από το Τουρκμενιστάν από το 1997 προκειμένου να τροφοδοτήσει με Ενέργεια τις βόρειες επαρχίες του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Επίθεση ενόπλων σε φυλακή στο Μπαχρέιν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και την απόδραση 10 ισοβιτών που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αιματηρής εξέγερσης η οποία ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στις φυλακές της βραζιλιάνικης πόλης Μανάους στη ζούγκλα του Αμαζονίου με έναυσμα διένεξη ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες ναρκωτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ