Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1911 Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μέσα στα κέρδη της ήταν και η κατάληψη των Δωδεκανήσων και η αφαίρεσή τους από τους Τούρκους.

1918 Η Βουλγαρία υπογράφει εκεχειρία με τους συμμάχους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1938 Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ), Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία τη Σουδητία στη Γερμανία. Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν το κορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Στη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, οι Γερμανοί ρίχνουν 33.771 Εβραίους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο.

1961 Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Ινδίας, Τζαγουαχαρλάλ Νεχρού.

1971 Παρωδία εκλογών από τον δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία, με διαφανείς κάλπες, ψηφοδέλτια χωρίς φακέλους και αποχή της τάξης του 55%.

1972 Τη δραστηριοποίηση των παράνομων ομάδων και την εισαγωγή οπλισμού για ανατρεπτικές ενέργειες του στρατηγού Γρίβα, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ