Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι στις 15 και 16 Σεπτέμβρη θα συγκληθεί, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, το «Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο» της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), μετά την απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της PLO. Στην ατζέντα συνεδρίασης του σώματος συμπεριλαμβάνεται η εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO. Ως πιθανότερος «διάδοχος» στη θέση του Αμπάς στην Εκτελεστική Επιτροπή της PLO θεωρείται ο παλαίμαχος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Διαδήλωση προγραματιζόταν χτες για στήριξη στην απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα με την Κολομβία, στην επαρχία Τάτσιρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους παραστρατιωτικούς και το εκτεταμένο λαθρεμπόριο. Πάντως η ένταση από τα κλειστά σύνορα και την απέλαση πάνω από 1300 Κολομβιανών υπηκόων που ζούσαν παράνομα στη Βενεζουέλα (αποτέλεσμα της φτώχειας και της ανέχειας στην άλλη πλευρά) συνεχίζεται, και οδήγησε την Παρασκευή στην ανάκληση των πρέσβεων των δύο πλευρών για διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους αντίστοιχα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που εμφανίστηκε δυσαρεστημένη από τις απελάσεις και αξιοποιεί το θέμα δημαγωγικά, ανακάλεσε τον πρέσβη και ακολούθησε και η άλλη πλευρά.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εντύπωσης πως «αποδίδουν» τα μέτρα ασφαλείας στην (κατά καιρούς σπαρασσόμενη από αιματηρές βομβιστικές εκρήξεις) Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε χτες τους διοκητές των δυνάμεων ασφαλείας να διευκολύνουν την πρόσβαση πολιτών στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της πόλης, όπου βρίσκονται οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες. Η παραπάνω εντολή του πρωθυπουργού δίνεται εν αναμονή νέων λαϊκών διαδηλώσεων κατά της βίας και της κυβερνητικής διαφθοράς.

KAΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες 12 μέλη οργάνωσης - παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους» σε Ιράκ και Συρία για σχεδιασμό επιθέσεων κατά της αιγυπτιακής αστυνομίας και του στρατού, εκ των οποίων οι έξι κρατούνται ήδη σε φυλακές του Καΐρου και οι άλλοι έξι διαφεύγουν της σύλληψης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν χτες έτοιμος να υποβάλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας θα τεθεί επικεφαλής μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 1η Νοέμβρη. Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χτες δύο Βρετανούς δημοσιογράφους από το δίκτυο Vice News, επειδή έκαναν ρεπορτάζ σε κουρδική περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας δίχως τη «συνοδεία» και τη γνώση των τουρκικών αρχών.

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ.-- Ενας 70χρονος Αμερικανός πέθανε χτες από πανώλη στη Γιούτα των ΗΠΑ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο περί ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων της ασθένειας, που τετραπλασιάστηκαν από τον περασμένο Απρίλη. Ο άνδρας πιστεύεται πως μολύνθηκε στην ύπαιθρο, καθώς φορείς της πανώλης είναι κυρίως τρωκτικά σε αγροτικές περιοχές της Πολιτείας, πιθανόν από δάγκωμα ψύλλου. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα πανώλης σε έξι Πολιτείες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Ορεγκον, Τζόρτζια) από την 1η Απρίλη 2015.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Ριπές όπλου ακούστηκαν χτες το πρωί στην πανεπιστημιούπολη του ΑΕΙ Σαβάνα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, όταν σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ξέσπασε καβγάς μεταξύ των φοιτητών, με αποτέλεσμα ο ένας να βγάλει όπλο και να πυροβολήσει εναντίον του άλλου, τραυματίζοντάς τον.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ.-- Ενας 17χρονος Αμερικανός αριστούχος μαθητής αραβικής καταγωγής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, καθώς βρέθηκε χτες ένοχος από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ ότι βοήθησε άλλο συνομίληκό του να ταξιδέψει στη Συρία, με σκοπό να ενταχθεί στους τζιχαντιστές μισθοφόρους του Ισλαμικού Κράτους. Ο νεαρός μαθητής, που ονομάζεται Αλι Σούκρι Αμίν, παραδέχτηκε τον Ιούνη στη διάρκεια ανάκρισης ότι συνομώτησε με στόχο την παροχή υλικής υποστήριξης σε τζιχαντιστές.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Καταστροφικές πλημμύρες εκδηλώθηκαν το περασμένο 24ωρο στη βορειοανατολική ΛΔ Κορέας, όπου έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην πόλη Ρατζίν, πνίγηκαν τουλάχιστον 40 άτομα και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ