Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η ανύπαρκτη εκεχειρία

Το χρυσό μετάλλιο που είχε δοθεί πρόσφατα στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας ακυρώθηκε, επειδή κι αυτή η ξένη αθλήτρια βρέθηκε ντοπαρισμένη. Κακό σημάδι όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι οιωνοσκόποι, καθώς μαζί με αυτά τα αρνητικά περιστατικά βούλιαξε και η ολυμπιακή εκεχειρία που έμεινε στα αζήτητα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελειώνουν, τα προβλήματα όμως που αφήνουν πολλαπλασιάζονται. Το κόστος μετακυλίεται από αύριο στον καθένα, τα μέτρα λιτότητας θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτά και, στην υπάρχουσα ανεργία, θα προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός που εργάστηκαν περιστασιακά και θα μεταπέσουν στους «απασχολήσιμους».

Να θυμίσουμε, όμως, ότι την 1η Σεπτέμβρη του 1983, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ανακήρυξε την «άλτι» και την Αρχαία Ολυμπία διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Πολιτισμού, με την παρουσία επιφανών τετρακοσίων πνευματικών προσωπικοτήτων, οργανώσεων και αθλητικών παραγόντων.

Ξεκινήσαμε, τότε, με τη λαμπαδηδρομία που άρχισε ο βαλκανιονίκης μας Ν. Γεωργόπουλος και ακολούθησε συναυλία στο αρχαίο στάδιο από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή της χορωδίας Λεμεσού της Κύπρου, των Δ. Γαλάνη, Π. Πανδή, Α. Καλογιάννη, Μ. Μητσιά, Γ. Θωμόπουλου, Α. Καγιαλόγλου. Μεταξύ των προσωπικοτήτων ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Αλκης Αργυριάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Α. Τάσσος, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αλκης Βουδούρης, ο δήμαρχος της περιοχής Σπ. Φωτεινός, ο συγγραφέας Νίκος Μαραγκός, η αρχαιολόγος Ευρυδίκη Κοντολέοντος, ο παλιός συνάδελφος Α. Στάγγος και μεγάλο πλήθος.

Στο ομόφωνο ψήφισμα διακηρύσσαμε, εκτός από την εκεχειρία, ότι «Κηρύσσουμε την πόλη ανοχύρωτη και απύραυλο. Και καλούμε τους ανθρώπους, όπου γης να συμπορευτούν μαζί μας, για να εδραιώσουμε την ειρήνη στον πλανήτη μας και ν' αποτρέψουμε τον πυρηνικό όλεθρο».

Αυτά, τότε, γιατί οι σημερινοί εκφραστές της εμπορευματοποιημένης Ολυμπιάδας δε βρήκαν ούτε μια λέξη αναφοράς για την αγωνιστική υπεράσπιση της ειρήνης.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ