Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με μεγάλη αποχή (πάνω από 60%) έγινε και ο β' γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Τόσο το κυβερνών κόμμα (LREM) όσο και ο Εθνικός Συναγερμός (της Μ. Λεπέν) δεν κέρδισαν πλειοψηφία σε καμία περιφέρεια. Στελέχη του LREM μίλησαν για «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», ενώ η Λεπέν έκανε λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι, το πιο «παραδοσιακό» συντηρητικό κόμμα, διασφάλισαν πρωτιές που είχαν σε διάφορες περιφέρειες.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης για τον θάνατο του Παλαιστίνιου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Ν. Μπανάτ, μετά τη βίαιη σύλληψή του μέσα στο σπίτι του από μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη στη Χεβρώνα. Ο Μπανάτ κηδεύτηκε την Παρασκευή παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, ενώ την Κυριακή το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής (παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας) «λόγω της έλλειψης σεβασμού στους νόμους και τις ελευθερίες».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες στο Νότιο Λονδίνο εξαιτίας της οποίας εκκενώθηκε ένας σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός του μετρό, ενώ πάνω από 100 πυροσβέστες επιχείρησαν να την θέσουν υπό έλεγχο. Επίσης εκκενώθηκαν τρία εμπορικά κέντρα κοντά στον σταθμό Elephant & Castle, ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες έξι οχήματα και ένας τηλεφωνικός θάλαμος. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε αναφορά για τραυματίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλες πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Ο δράστης, ένας 24χρονος Σομαλός που είχε ζητήσει άσυλο, είχε κατ' επανάληψη νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ μέχρι χτες δεν είχε επιβεβαιωθεί το ακριβές κίνητρό του και αν εντάσσεται στην «ισλαμιστική τρομοκρατία». Χτες δύο άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στην Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας. Τα κίνητρα του δράστη δεν ήταν μέχρι χτες αργά γνωστά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα αποκαλούμενα «άγνωστα εναέρια φαινόμενα» (UAP, unidentified aerial phenomena) δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η έκθεση αναφέρει ότι από 144 αναφορές για UAP (οι περισσότερες από τις οποίες προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια), οι 143 παραμένουν ανεξήγητες. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξωγήινου τύπου εξήγηση, χωρίς όμως να αποκλείεται. Αναφέρεται ότι κάποια UAP θα μπορούσαν να είναι τεχνολογίες από άλλες χώρες (π.χ. Κίνα ή Ρωσία), αλλά θα μπορούσαν να είναι φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, ενώ υπάρχει αναφορά πως κάποια θα μπορούσαν να αποδίδονται σε εξελίξεις και απόρρητα προγράμματα από αμερικανικές οντότητες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ