Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Θα θερίσει θύελλες

Την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους σε «διάλογο» για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τη διαβεβαίωση ότι η συζήτηση θα αρχίσει από «μηδενική βάση» και «χωρίς προαπαιτούμενα», η έκθεση της Κομισιόν για τα δημόσια οικονομικά των κρατών - μελών της ΕΕ αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις για το θέμα έχουν ληφθεί και, μάλιστα, επισπεύδεται η εφαρμογή τους.

Στην έκθεση, η οποία δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, υπάρχει ειδική αναφορά στην κατάσταση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ισπανία, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου επισημαίνεται ότι «η γήρανση του πληθυσμού» θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις και ότι μια τέτοια προοπτική «γεννά φόβους ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών αυτών των κρατών». Και μετά τις διαπιστώσεις, η Κομισιόν προειδοποιεί: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δε θα πρέπει πλέον να αναβάλλεται». Ομως, για ποια μεταρρύθμιση μιλάει η Κομισιόν;

Η απάντηση, διατυπωμένη με σαφήνεια, βρίσκεται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Λισαβόνας και της Στοκχόλμης. Στο όνομα της «γήρανσης του πληθυσμού», της ανάγκης μείωσης του δημόσιου χρέους και της μείωσης του κόστους εργασίας, κηρύσσεται πόλεμος κατά των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων για ασφάλιση, περίθαλψη, πρόνοια και σύνταξη. Δε χρειάζεται να πούμε ότι οι αποφάσεις αυτές φέρουν και την υπογραφή του κ. Σημίτη.

Βεβαίως, στις αποφάσεις δεν περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά θα αποφασιστούν από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Ομως, με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, η «λύση» του προβλήματος θα περιλαμβάνει «υποχρεωτικά» τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών. Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του «μεταρρυθμισμένου» συστήματος, αυτή θα γίνεται με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και την «κεφαλαιοποίησή» τους, δηλαδή με την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Σχεδόν όλα είναι αποφασισμένα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση θα αρχίσει από «μηδενική βάση». Ο στόχος είναι προφανής. Περιμένει ότι με το πέρασμα του χρόνου θα μειωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και έτσι το ερχόμενο διάστημα τα κυβερνητικά σχέδια θα περάσουν με το μικρότερο κόστος για την κυβέρνηση. Υπολογίζει, βεβαίως, ότι θα έχει και τη βοήθεια των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και όλων όσοι τους ακολουθήσουν στο διάλογο - απάτη. Μπορεί ακόμη να υπολογίζει ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επουλώσει τα τραύματά της από τις λαϊκές αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι, με τις μεγαλειώδεις και αποτελεσματικές (όπως αποδείχτηκε) απεργιακές κινητοποιήσεις τους, τσαλάκωσαν όλους τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς ελιγμούς. Με τις συνεχιζόμενες πολύμορφες δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, το θέμα μένει ζωντανό και πάντα επίκαιρο. Ούτε οι ελιγμοί, ούτε οι «εκπτώσεις», ούτε οι προσυνεδριακές «κορόνες» θα σώσουν την κυβέρνηση και τα σχέδιά της. Με την απόφασή της για την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης άνοιξε τους «Ασκούς του Αιόλου» και αφού έσπειρε ανέμους θα υποχρεωθεί να θερίσει θύελλες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ