Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 29/5
  • Ν. Σκαλκώτας
    Ν. Σκαλκώτας
    Η Λυρική Σκηνή παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή βραδιά στο Ηρώδειο (9μμ), την απολαυστική όπερα του Ροσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», ειδικά διασκευασμένη για παιδιά. Η σκηνοθεσία - διασκευή είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη και η μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κατσίμπα.
  • Το classicalmusic.gr στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναυλιών του με τίτλο «Γένεσις» προσκαλεί σε συναυλία μουσικής δωματίου, στις 11.30 π.μ, στο Μουσείο Μπενάκη - Νέο Κτίριο (Πειραιώς 138, Γκάζι). Εργα Μότσαρτ και Ρ. Σούμαν ερμηνεύει σύνολο μουσικής δωματίου, αποτελούμενο από τους: Δημήτρη Σέμση (βιολί), Στάμο Σέμση (βιόλα), Μαριλένα Βάσσου (τσέλο) και Λητώ Θώμου (πιάνο).
  • Συναυλία κλασικής περσικής μουσικής, στις 9μμ, για δεύτερη συνεχή βραδιά, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Β. Σοφίας και Ριζάρη) από δεξιοτέχνες Ιρανούς και Ελληνες μουσικούς.
  • Με συναυλία, στις 8μμ, κλείνει η έκθεση «Ο Χρόνης Μπότσογλου και οι μαθητές του από το β΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ». Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ που συμμετέχουν στην έκθεση, στο Μουσείο Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη) θα ερμηνεύσουν τραγούδια Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία του Γιώργου Κυριακάκη, στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Β. Κωνσταντίνου 44, στις 7.30μμ), με σολίστ τους Μ. Συγγενιώτου, Ν. Κατριτζιδάκη, Στ. Αραμπατζόγλου, Μ. Χρυσικόπουλο.
Δευτέρα 30/5
  • Με την Καίτη Κουλλιά (τραγούδι) και τις Δέσποινα Στεφανίδου - Αλκηστη Ραυτοπούλου (πιάνο) ολοκληρώνεται στις 9μμ, ο πετυχημένος κύκλος «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δυο πιάνα», που διοργανώνει το «Δίφωνο» στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
  • Στο θέατρο Λυκαβηττού (9.30μμ), εμφανίζονται οι Αμερικανοί εκπρόσωποι της παραδοσιακής hard μουσικής «Slipknot».
Τρίτη 31/5
  • «Κουρέας της Σεβίλλης», διασκευασμένος για παιδιά, από τη Λυρική Σκηνή
    «Κουρέας της Σεβίλλης», διασκευασμένος για παιδιά, από τη Λυρική Σκηνή
    Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ανοίγει η αυλαία του 5ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα, με την Jazz Upstairs Big Band (προσκεκλημένη η τραγουδίστρια Εύη Σιαμαντά). Ακολουθεί το «Bernardo Sassetti Trio» (Πορτογαλία). Διάρκεια Φεστιβάλ μέχρι 5/6.
  • Εργα Μότσαρτ και Σοστακόβιτς παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Δημιουργίες του Νίκου Σκαλκώτα παρουσιάζει σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Δ. Βάμβας, Γ. Καραμπέτσος, Αλ. Οικονόμου, Τ. Γουβέλης, Π. Αποστολίδης), στις 8.30μμ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), με ελεύθερη είσοδο.
  • Τα ατελιέ του Ωδείου ATHENAEUM παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά τζαζ ρεύματα του 20ού αιώνα (στο Κελάρι του ATHENAEUM).
Τετάρτη 1/6
  • Στο «Club 22» (Λ. Βουλιαγμένης 22) ξεκινά το «2nd Summer In The City Festival», που θα διαρκέσει για 13 νύχτες, με 13 χωριστές θεματικές ενότητες (μέχρι 13/6). Απόψε την τιμητική του έχει το rock 'n' roll. Εμφανίζονται: Machines, Ducky Boys, Teardrops, Hipsters.
  • Στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Εύης Τσακνιά με τίτλο «Μπλε μνήμη». Παρουσιάζονται 20 συνολικά έργα, ακριλικά, τέμπερες, μεικτή τεχνική, σε καμβά και χαρτί. Πρόκειται για δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας.
Πέμπτη 2/6
  • Εργο της Εύης Τσακνιά
    Εργο της Εύης Τσακνιά
    Στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα, δίνουν συναυλία στις 9.30μμ, οι «Thievery Corporation», πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής σκηνής, έχοντας στις αποσκευές το καινούριο άλμπουμ τους «The Cosmic Game». Εμφανίζονται οι «Scopitone».
Παρασκευή 3/6
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, το ονειρικό έργο του Σαίξπηρ «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», διασκευασμένο για παιδιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.
Σάββατο 4/6
  • Αφιερωμένη στη μνήμη της πρόωρα χαμένης ερωτικής ποιήτριας, Μαρίας Πολυδούρη (1902 - 1930), είναι αφιερωμένη η έκθεση που παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσσίπου 24). Εως τις 18 του Ιούνη εκτίθενται έργα των: Η. Αγγελή, Κ. Ασαργιωτάκη, Μ. Βλαχάκη, Μ. Δεληβοριά, Μ. Ζαμπούρα και Ντίνας Μπαλονά.
Πρόσωπα, πράγματα, χώροι

«Οικογένεια», 1970 (τέμπερα σε νοβοπάν)
«Οικογένεια», 1970 (τέμπερα σε νοβοπάν)
Αναδρομική έκθεση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας Γιάννη Βαλαβανίδη φιλοξενείται στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3 και 7, Πλάκα). Με γενικό τίτλο «Ως έχουν: Πρόσωπα, Πράγματα, Χώροι, 1962-2005», εκτίθενται (έως 31/7) 100 περίπου έργα, χαρακτηριστικά δείγματα των δημιουργικών περιόδων του καλλιτέχνη. Από την εποχή των ιδεολογικών προσανατολισμών και των αισθητικών αναζητήσεων της ομάδας των «Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών» της δεκαετίας του '60 μέχρι και σήμερα, ο Γιάννης Βαλαβανίδης παραμένει πιστός στην καθαρότητα της εικόνας των πραγμάτων. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Δε θέλω να αντιγράψω την πραγματικότητα σαν αντικείμενο ή σαν ψευδαίσθηση. Θέλω η εικόνα να περιέχει τα πράγματα ως έχουν, να τα προβάλλει ως θέμα, όχι ως θέαμα. Τα εικαστικά στοιχεία είναι και στοιχεία του θέματος και στοιχεία της ζωγραφικής».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Μάρθα Χριστοφόγλου στο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Το έργο του Γιάννη Βαλαβανίδη μοιάζει με αργή κατάδυση στα ενδότερα της ζωγραφικής και του εαυτού του... όλα του τα θέματα προσφέρονται για αυτό το σκοπό. Τα βουνά ανασκάπτονται, όπως και το ζωγραφισμένο χαρτί που τα απεικονίζει, τα πρόσωπα βυθοσκοπούνται για να αποκαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές τους, οι ανθρώπινες κατασκευές ακτινογραφούνται από διάφορες οπτικές γωνίες. Στη διαρκή αυτή αναζήτηση υπάρχουν πολλές στιγμές αμφιβολίας ή μετάνοιας, που οδηγούν σε αναθεωρήσεις, καταστροφές, βίαιες επεμβάσεις στη βασανισμένη επιφάνεια της ζωγραφικής. Υπάρχουν και στιγμές ευεξίας ή παράφορης έξαρσης, οι οποίες δεν αντιστοιχούν ποτέ σε λαμπερά ευρήματα, αλλά προωθούν αθόρυβα την εσωτερική δυναμική των έργων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ