Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΒΙΒΛΙΟ
Ζήσης Σκάρος: Διηγήματα Απαντα

Μια δίτομη συλλογή όλων των διηγημάτων του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη και ποιητή, Ζήση Σκάρου, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Με την έκδοση του συνόλου των διηγημάτων του καταξιωμένου στο ελληνικό και παγκόσμιο πνευματικό στερέωμα λογοτέχνη, δίνεται και στους σημερινούς αναγνώστες η δυνατότητα γνωριμίας με το έργο του.

Το συνολικό συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζει, όχι μόνο για την αισθητική απόλαυση που προσφέρει στον αναγνώστη, αλλά κυρίως γιατί συνταιριάζει, μέσα από την πλοκή, την άρτια προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος με συναρπαστικό τρόπο. Με μια γλαφυρότατη περιγραφή του χαρακτήρα των ηρώων, των ανθρωπίνων σχέσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων. Με την έντονη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, πλημμυρισμένης από τρυφερότητα και λυρισμό.

Οι συνεχείς αναδρομές αλλά και η ανάλυση προβλημάτων από ανθρώπους του κινήματος, βασανισμένους, φυλακισμένους, βιοπαλαιστές, καθιστούν την πλοκή των διηγημάτων ιδιαίτερα πρωτότυπη. Η θεματολογία τους, πλούσια: Οικολογία, τέχνη, φιλοσοφία, είναι ορισμένα από τα θέματα που διαπνέουν τα διηγήματα, χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο το λυρισμό τους και τη λογοτεχνική τους αξία. Παρουσιάζονται παραστατικά, ολοζώντανα, οι δυσκολίες και τα βάσανα των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ζωή των ηρώων «παρελαύνει» μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη, ο οποίος ταυτίζεται με τις αγωνίες τους, τις «σκοτούρες» τους, τα στενάχωρα σπίτια τους, το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Ο λαός, όμως, είναι πάντα ο δημιουργός της τύχης του. Ο κινητήριος μοχλός της Ιστορίας. Αυτός που με την οργάνωση του ταξικού κινήματος μπορεί να πάει την κοινωνία «ένα βήμα παραπέρα». Αυτόν τον πρωτοπόρο λαό, με τα γενικά του γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές του, τον μεταφέρει ο Σκάρος στα διηγήματά του. Τον βάζει πρωταγωνιστή στα έργα του, όπως πρωταγωνιστεί και στην πρόοδο και την προκοπή του κόσμου.

Με μεγάλη μαεστρία, περνά στο ξαναχτίσιμο της κοινωνίας και στην ερμηνεία της, από τη σκοπιά της συνειδητοποιημένης εργατικής τάξης. Αυτής που αγωνίζεται να την αλλάξει σύμφωνα με τους ιστορικούς νόμους, κι όχι με τα περιορισμένα μικροσυμφέροντά της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ