Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
1η ΜΑΗ 2007 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

Πατριδογνωμόνιο
Ομόλογο αντίστασης...

Με αποδομημένη τη λογική ομολογία πως δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να ισχυριστεί πως δεν ξέρει πού πάει ο κόπος του, η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται ως αφετηρία για την αντίσταση που πρέπει να οικοδομηθεί στα χειρότερα που έρχονται.

Στα πανεπιστήμια βράζει ο τόπος και χοντραίνει το εμπόριο, ενόψει φοιτητικών εκλογών στις 9 Μαΐου. Μέρα σύμβολο όπως και να τη δει κανείς. Οι της Πανσπουδαστικής να θυμούνται το καθήκον αντίστασης στο φασισμό, τότε νικηφόρα και τώρα ελπιδοφόρα. Κι οι ενσωματωμένες «πλειοψηφίες» των κυβερνώντων και κυβερνησάντων τον τόπο παρατάξεων να θυμούνται τη μέρα του ευρώ, της Ευρώπης των ανέλεγκτων πια συμφερόντων του εξαγριωμένου κεφαλαίου και να στήνουν στα ακαδημαϊκά προαύλια τουριστικά γραφειάκια για εκδρομές στη Μύκονο.

Βλέπεις κάτι φτηνά άνθη του κακού να γιγαντώνονται τούτη την άνοιξη, καθώς σέρνονται στο προεκλογικό αλισιβερίσι στο ύψος των καταργημένων δικαιωμάτων. Κι από την άλλη οι πεισμωμένοι του ΠΑΜΕ να κερδίζουν στις εκλογές των σωματείων την πρωτιά και να 'χουν «αριστερούς» να τους αρνούνται την προεδρία για να μη ...«διασπαστεί» το ενσωματωμένο στις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης «εργατικό κίνημα».

Η συνδικαλιστική αξιοπρέπεια έχει μπει στην εντατική του ...«Ευαγγελισμού» πριν από τη θαμμένη στη σκοπιμότητα αριστεροσύνη. Κι ύστερα θα βγούνε όλοι, σα μασουλώντας κοψίδια μπροστά σε πεινασμένους, να μιλάνε για την «ανάγκη» ενιαίου εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Κι οι περισπούδαστοι θα μιλάνε για τη Γαλλία, για την αριστερή Σεγκολέν κι άλλα τέτοια γαλλικά ανέκδοτα περί μιας αριστεράς που σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τους νέους στα γαλλοαστικά γκέτο με τη βοήθεια του στρατού (!) και στρατοπέδων επιμόρφωσης.

Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και για τους άνεργους, ίσως και για τους αγέννητους, έρχονται κρυμμένα πίσω από κομψές λέξεις, πανάρχαιο ένδυμα άθλιας πολιτικής. Μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις κατανομής των κλοπιμαίων. Και τα καλύτερα έρχονται φανερά και κατάστηθα στην Πρωτομαγιά. Με ορμή που δεν ανακόπτεται από την τρομοκράτηση των μικροαστών με μοχλό πενήντα μασκοφόρους της χουλιγκάνικης αντιεξουσιαστικής τάχα μου αμετροέπειας κι αλαζονείας. Είναι οι πολλοί που απεργούν και δεν αργούν και φέτος. Ακόμη περισσότεροι, δε, αυτοί που συνειδητοποιούν πόσα πολλά ξέρει και παίρνει η δεξιά χειρ του κεφαλαίου από την ολότελα δική της ...αριστερά.

Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο μαγιάτικο ορίζοντα. Αρχίζει και φαίνεται ποιος μιλάει και ποιος υπερασπίζεται τι. Κι αυτό το άνθος δεν πωλείται στις αγορές ομολόγων και ομολογιών. Ανθίζει στις αυλές των εργαζομένων, που ξέρουν τι θυμούνται και τι γιορτάζουν...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ