Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απολογισμοί...

Με «σεφτέ» 113 επιπλέον αντιλαϊκά νομοσχέδια αποχαιρετά το κεφάλαιο τη χρονιά που φεύγει. Πρόκειται για νόμους που ψήφισε μέσα στο 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των νόμων, που ενσωματώνουν βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι το πώς θα «ξελασπώσει» το κεφάλαιο από την πανδημία και την κρίση, φορτώνοντας τις συνέπειες στον λαό, με ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και διαμόρφωση όρων για πιο κερδοφόρες επενδύσεις.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τη χρονιά που φεύγει, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι για την Υγεία, όπως αυτός για την «αξιολόγηση των δημόσιων μονάδων», με στόχο «την αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και την αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών». Οι νόμοι αυτοί ενισχύουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, εν μέσω πανδημίας, τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να στενάζουν από ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς έχουν στερηθεί την πρόσβαση ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις εξετάσεις και θεραπείες. Τις ευθύνες της γι' αυτήν την εκρηκτική κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από την έναρξη των εμβολιασμών.

Στα Εργασιακά, όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν ενσωματώνουν αυτούσιες τις πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρη δουλειά, την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το «πάγωμα» του κατώτερου μισθού στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα κ.ά.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι - αν δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους - δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, επιβιώνουν με τα 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης, κάνουν τηλεργασία χωρίς ωράριο, ή δουλεύουν με τους άθλιους όρους του προγράμματος «Συν-Εργασία», που επιταχύνει παλιότερες και ενσωματώνει νέες αντεργατικές ανατροπές.

Με νόμους που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως οι περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις για τα δάση και τον αιγιαλό, η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η θέσπιση νέων κινήτρων και διευκολύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και η «ψηφιοποίηση» του κρατικού μηχανισμού, ώστε να περιοριστεί η «γραφειοκρατία», δίνεται νέα ώθηση στην επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων και διαμορφώνονται όροι για επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την προηγούμενη κρίση, μετράνε μέρες μέχρι να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, κυρίως στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι φυτοζωούν, περιμένοντας να εκκαθαριστούν οι συντάξεις τους από το κράτος, που κι αυτές είναι στα όρια της πείνας. Χιλιάδες ακόμα πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και την Εύβοια, ή από το σεισμό στη Σάμο περιμένουν μάταια βοήθεια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και βέβαια, ούτε συζήτηση για μέτρα μόνιμης αποκατάστασης ή υποδομές πρόληψης από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ακόμα και στον Πολιτισμό, οι νόμοι που ψηφίστηκαν ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό φυτοζωούν με τα αστεία κρατικά επιδόματα, που κι αυτά δεν δίνονται σε όλους!

Στον αντιλαϊκό απολογισμό της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη «διαθεσιμότητά» του να υπηρετήσει ως κυβέρνηση τους ίδιους «αναπτυξιακούς» στόχους του κεφαλαίου, δίνοντας όμως περισσότερες εγγυήσεις για την «κοινωνική συνοχή», την ενσωμάτωση δηλαδή λαϊκών στρωμάτων. Απόδειξη της ουσιαστικής συναίνεσης σε κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου είναι οι προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας ή για τη σύσταση «διακομματικής επιτροπής» για την αξιοποίηση των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Αν αυτός είναι ο απολογισμός της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των κομμάτων της, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τον δικό τους: Τους αγώνες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Την οργανωμένη απειθαρχία την Πρωτομαγιά και στις 17 Νοέμβρη, που έδωσαν απάντηση στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και την καταστολή. Τη φωνή χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίων, που ακούστηκε δυνατά κάτω από τις μάσκες, με τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά τους, αφήνοντας παρακαταθήκη για ένα ακόμα πιο αγωνιστικό και μαχητικό 2021!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ