Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Τα καρτούν της χρονιάς

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο για το καρτούν που σχεδίασε και μας παρέδωσε: τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το καρτούν - αρχιεπίσκοπος προσγειώνεται και απογειώνεται σε πιστούς και απίστους. Η χαρά του είναι, εν μέσω θεομηνίας, να βλέπει τον κόσμο να σέρνεται στα τέσσερα έξω από τη Μητρόπολη προκειμένου να συναντήσει την Παναγία (...φυσικά αποτυπωμένη σε ξύλο). Από τον καιρό που ο Διάβολος χαρούμενος ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις της Εκκλησίας, το μαγαζί της σκίζει και οι δουλιές της ανεβαίνουν με την ταχύτητα που φεύγουν οι ψυχές των χριστιανών όταν αποδημούν στον Κύριο. Τι άλλο να πω; Και εις ανώτερα...

Ευχαριστούμε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, γιατί σ' αυτό σχεδιάστηκε και κυκλοφορεί ανάμεσά μας το καρτούν Γιώργος Βέλτσος. Το καρτούν αυτό, αν και σχεδιάστηκε για νυχτερινή πλάκα σε παρέα διανοουμένων, εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του. Αφού έβαλε κάτω τις γνωριμίες του από την τάξη από την οποία προέρχεται και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν συμμαθητής του, αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία μες στον κόσμο των σκίτσων. Δεν υπάρχει περιοχή του επιστητού που να μην πέρασε και να μην άφησε το μαργαριτάρι του. Με τον καιρό, το καρτούν απέκτησε θράσος και ως εκ τούτου εξουσιαστικές βλέψεις - ιδιαίτερα στο χώρο της λογοτεχνίας. Εγινε - φυσικά παράτυπα - πρόεδρος της επιτροπής κρατικών βραβείων και συνέχισε την επέλασή του γράφοντας ποιήματα. Η τελευταία του ποιητική συλλογή «Κι όμως είμαι ψηλός...» έχει προκαλέσει αίσθηση στο χώρο των καρτούν - λογοτεχνών. Μπορεί τώρα να τον πληρώνει ο χώρος της λογοτεχνίας, αλλά, ως γνωστόν, όλα εδώ πληρώνονται.

Ευχαριστούμε τη Νέα Δημοκρατία για το καρτούν - βουλευτή της κ. Καμμένο, γνωστό ως επιθεωρητή Κλουζό της Ελλάδος. Χάρη σ' αυτό το καρτούν, εξαρθρώθηκε ένα μεγάλο μέρος του κακού που μας βασάνιζε. Τα τελευταία νέα του Κα(η)μμένου καρτούν είναι συγκλονιστικά: άφησε τη στεριά και τώρα πια, με πλήρη εξάρτυση δύτη, ψάχνει για τρομοκράτες στη θάλασσα.

Ευχαριστούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα τόσα φουσκωτά καρτούν που μας πλασάρουν, φορτωμένα με παράσημα, χαρτονομίσματα, οικόπεδα, εξοχικά σπίτια, θέσεις στο δημόσιο, εξώφυλλα με ιλουστρασιόν καρτούν - ζαρζαβατικά.

Ευχαριστούμε το Συνασπισμό για τα τόσα πολλά καρτούν που μας παρέχει. Εξαιτίας όμως της υπερπροσφοράς, αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε ονόματα, γιατί θα αδικούσαμε κάποια άλλα, που πιθανόν να έμεναν έξω.

Ευχαριστούμε την κοσμική ζωή της Αθήνας και απορούμε για ορισμένους που φωνάζουν ότι κοντεύει να κλείσει ο ζωολογικός κήπος των Αθηνών. Ο κήπος των Αθηνών, αγαπητοί, μεταφέρεται και μοιράζεται στις κοσμικές εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα. Εκεί μπορείτε να δείτε πώς τα ζώα φοράνε τους ανθρώπους - καρτούν και τους αναδεικνύουν. Είναι απίστευτο πώς μια μικρή γούνα μπορεί να σηκώνει ένα τέτοιο καρτούν - άνθρωπο.

Ευχαριστούμε τα ελάχιστα άλλα μοναδικά τινάγματα που κάνουν τον πρωθυπουργό - καρτούν να συνέρχεται απότομα από το αλτσχάιμερ και να θυμάται, ομολογουμένως με φρίκη, το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Χρόνια είχα ν' ακούσω αυτή την έκφραση. Νόμιζα πως είχε τελειώσει όταν τέλειωσαν και τα καρτούν - στρατιωτάκια της χούντας. Τότε μιλούσαν για σιδηρούν παραπέτασμα, σε κάτι απίστευτες προπαγανδιστικές εκπομπές με ονόματα όπως «Ο ιστός της αράχνης» (δηλαδή ο κομμουνισμός). Είναι καλό που το καρτούν - Σημίτης δεν ξεχνά την καταγωγή του, την παιδεία του. Κακό όμως είναι για μας να ξεχνάμε τι εστί Σημίτης.

Ευχαριστούμε τους αστούς για το δικό τους καρτούν: τον πρώην πρόεδρο - φιλόσοφο - ποιητή Κωνσταντίνο Τσάτσο, γιατί με την αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, κέρδισε επάξια μια θέση στον απέραντο χώρο των καρτούν. Αθάνατος!

Ευχαριστούμε ορισμένα καταστήματα στο κέντρο των Αθηνών που ντύνουν, στολίζουν και νοικοκυρεύουν κάθε φασιστοειδές καρτούν, κάθε μουρλάρα που γοητεύεται από τη σκόνη άλλων εποχών. Χάρη σ' αυτά τα καταστήματα, και το καρναβάλι συντηρείται όλο το χρόνο και τα καρτούν δεν επιβαρύνουν το Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο και την ωραίαν νήσον Λέρο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ