Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Την απόφαση να αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα PT έλαβαν πέντε ιστορικά στελέχη του, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τα σκάνδαλα και τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για διαφθορά. Σύμφωνα με ΜΜΕ, στους αποχωρήσαντες είναι και ο 75χρονος Πλίνιο ντε Αρούντα Σαμπάιο, συνιδρυτής του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) και υποψήφιος για την προεδρία του στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Χώρας των Βάσκων έκανε η οργάνωση ΕΤΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «νέες ευκαιρίες» για την περιοχή. Στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Gara δε γίνεται, πάντως, καμία αναφορά σε αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα, αλλά η οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο αγώνας και η λαϊκή πίεση. Εκρηξη σημειώθηκε κοντά σε μετασχηματιστή του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ανον ντε Μονθάγιο, στην επαρχία της Σαραγόσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Vasco Press, είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα της ΕΤΑ.

ΠΕΚΙΝΟ.- Το Βιετνάμ έπληξε χθες ο τυφώνας «Ντάμρεϊ», που θεωρείται «συγκρίσιμος με τον κυκλώνα "Κατρίνα"». Η κυβέρνηση προχώρησε σε εκκένωση των περιοχών, που επρόκειτο να πληγούν, από 300.000 κατοίκους. Προηγουμένως, ο «Ντάμρεϊ» κόστισε 16 ζωές και ζημιές ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στην Κίνα και άλλες 16 ζωές στις Φιλιππίνες.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Την κατάσχεση άλλων πέντε τσιφλικιών λευκών μεγαλογαιοκτημόνων, που διεκδικούν πάνω από 1.200 οικογένειες αγροτών, προανήγγειλαν χτες οι νοτιοαφρικανικές αρχές μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εξαγορά των κτημάτων.

ΠΑΡΙΣΙ.- Εννιά «υπόπτους» για «ισλαμιστική τρομοκρατία» συνέλαβε η γαλλική αστυνομία σε εφόδους σε διάφορα σημεία της Γαλλίας. Οι συλλήψεις έγιναν παρουσία των τηλεοπτικών καμερών, προκαλώντας οργή κατά του υπουργού Εσωτερικών, Σαρκοζί. Οι γαλλικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν ότι οι συλληφθέντες σχετίζονται με μία αλγερινή ισλαμιστική οργάνωση (συνδεόμενη με την «αλ Κάιντα»), που, με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί για «μεγάλο χτύπημα» στο Παρίσι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ