Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» - ΣΥΡΙΖΑ 2
Το ξεμασκάρεμα συνεχίζεται...

Σειρά από ανυπέρβλητες αντιφάσεις επιχειρεί να διαχειριστεί και η ηγεσία της «Λαϊκής Ενότητας», του πολιτικού μορφώματος που βγήκε από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις κάθε είδους σκόπιμες και επικοινωνιακού χαρακτήρα «δημιουργικές ασάφειες» της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρόκειται για μια πρώτη αναπαραγωγή του γνωστού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της «Λαϊκής Ενότητας», η οποία, όπως υποσχόταν και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρεί αναγκαία και δυνατή τη ριζική αλλαγή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, με κατάργηση του Γ' Μνημονίου και όλων των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης για αύξηση εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας». Ολα αυτά τα υπόσχεται, όμως, όχι μόνο χωρίς να θίγει το πιο ουσιαστικό και βασικό ζήτημα, τις αιτίες που γεννάνε τα μνημόνια, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αλλά διακηρύσσοντας, κάτω από το μανδύα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οπως, άλλωστε, δήλωσε και ο Κ. Λαπαβίτσας, στέλεχος της «Λαϊκής Ενότητας», θα στηρίξουν με «δημόσιες επενδύσεις και κρατικές τράπεζες τις ιδιωτικές επενδύσεις», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θυμίζουμε ότι οι αντιμνημονιακές διακηρύξεις έγιναν φύλλο και φτερό κάτω από το βάρος των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το Γενάρη του 2015 και σήμερα τα διάφορα τμήματά του προτάσσουν ως βασικό στόχο.

***

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται στην «αναγκαία και εφικτή άλλη πολιτική», αντιγράφοντας προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα πιο πίσω από αυτές. Διαβάζουμε λοιπόν:

«Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή φόρου μόνο για την ιδιαίτερα Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία». Σε κραυγαλέα αντίφαση με το προηγούμενο, συνεχίζουν προβάλλοντας ζήτημα για «αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις πραγματικές τιμές (τουλάχιστον 30% ως 35%) και εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας με ικανό αφορολόγητο όριο που να προστατεύει τη μικρομεσαία ιδιοκτησία»!

Στην πραγματικότητα, αυτοαποκαλύπτονται ομολογώντας ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί, αλλά με «διορθώσεις», όπως άλλωστε υπόσχονται για κάποια στιγμή στο μέλλον και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

***

«Καθιέρωση προοδευτικότητας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αύξηση αριθμού φορολογικών κλιμακίων, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια και μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης».

Επίσης αυτοαποκαλύπτονται καθώς, επί της ουσίας, ομολογούν τα παρακάτω:

-- Με μπόλικες δόσεις δημιουργικής ασάφειας, η «Λαϊκή Ενότητα» αναφέρεται γενικά σε κάποιες «μειώσεις» του ΦΠΑ σε «είδη πρώτης ανάγκης», χωρίς να τις προσδιορίζει. Παράλληλα, οι μαζικές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ πάνω στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης θα παραμείνουν σε ισχύ. Και βέβαια δεν πρόκειται μόνο για τις ανατιμήσεις του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που και οι ίδιοι συνυπηρέτησαν, αλλά και γι' αυτές που είχαν προηγηθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου.

-- Τοποθετούν το αφορολόγητο όριο της 4μελούς οικογένειας στα 12.000 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα όρια που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια. Μάλιστα, με δεδομένη και τη δημιουργική ασάφεια, το προτεινόμενο μέτρο οδηγεί, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και σε περαιτέρω διόγκωση της φορολογικής αφαίμαξης (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.)...

***

«Παράλληλα θα καταργεί τους "φορολογικούς παραδείσους" των off-shore εταιρειών και την προνομιακή μεταχείριση μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης περιουσίας». Σαφέστατα δείγματα γραφής, ήδη, έδωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έχει ετοιμάσει σχέδιο χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά., με στόχο τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» που έχουν φυγαδευθεί σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Κανένα από τα στελέχη της «Λαϊκής Ενότητας», ακόμα και υπουργοί, σε θέσεις - κλειδιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαμαρτυρήθηκε για την πράξη αυτή.

***

«Κανένας πλειστηριασμός και πλήρης προστασία πρώτης κατοικίας. Για λαϊκές οικογένειες που λόγω κρίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν στεγαστικό δάνειο ρύθμιση με λογική Σεισάχθειας».

Πρόκειται για μια ακόμη αναπαραγωγή των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαχείριση, που είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, για τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, θα προβλέπονται «ρυθμίσεις», ανάλογες με τις όποιες δυνατότητές τους, καταπώς προβλέπεται στο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...


Α. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ