Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση πλαστογράφησης

Ασφαλώς και η ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή ήταν ένα οφειλόμενο χρέος σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους το «θυσιαστήριο της λευτεριάς». Ενα χρέος στους χιλιάδες κομμουνιστές και ΕΑΜίτες, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για το διώξιμο των κατακτητών, για τα μεγάλα ιδανικά και οράματα της Εθνικής Αντίστασης. Και το γεγονός πως χρειάστηκαν περισσότερα από 60 χρόνια, με ό,τι μεσολάβησε, για να αναγνωριστεί το αυτονόητο αυτό χρέος, βαραίνει ολόκληρο το μετακατοχικό καθεστώς και όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το παραπάνω δεν αλλάζει, με την παραδοχή της καθυστέρησης από τον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της ομιλίας του στα πρόσφατα εγκαίνια του Μνημείου. Πόσο μάλλον, όταν συνοδεύτηκε από μια προφανή προσπάθεια άμβλυνσης και εξωραϊσμού των ευθυνών, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ, που αρνούνταν επίμονα το στήσιμο του Μνημείου, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που 20 χρόνια ενέπαιζε τους αντιστασιακούς αγωνιστές με την «κολοβή» αναγνώριση της Αντίστασης και έστελνε τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν το στήσιμο του Μνημείου.

Το χειρότερο είναι πως ο πρωθυπουργός, πλαστογραφώντας το νόημα του αγώνα και της θυσίας των κομμουνιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πρόβαλε, σαν «έμπρακτη ανταπόκριση στα διδάγματα που έρχονται από τις θυσίες των αγωνιστών», τη θέληση... «για ενότητα» και «εθνική ομοψυχία». Ενώ δεν απέφυγε κορόνες για «κατάργηση διαχωριστικών γραμμών», για «διαδικασία συνεργασίας και συστράτευσης σε κοινούς στόχους»! Επιχείρησε, με άλλα λόγια, να διαστρεβλώσει πλήρως και να υποτάξει τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης στις σκοπιμότητες της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΕΕ.

Αλλά τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι αγωνιστές, δεν αλλοιώνονται: Η Αντίσταση ήταν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία των απλών εργαζομένων, των εργατών και των αγροτών με πρωτοστάτη και αιμοδότη το ΚΚΕ, ενάντια στους κατακτητές, για μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα. Για να βρουν δικαίωση τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού. Οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν αντιπάλεψαν τους φασίστες κατακτητές για να «καθίσουν» στο σβέρκο των εργαζομένων οι ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι πολυεθνικές και η εγχώρια πλουτοκρατία.

Εξήντα και πλέον χρόνια μετά, οι στόχοι και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης παραμένουν ανεκπλήρωτοι. Μεταλαμπαδεύονται στις νέες γενιές, στις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης και, σε πείσμα των κάθε λογής οπαδών της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, βρίσκουν την έκφρασή τους στη Λαϊκή Συμμαχία, που σαλπίζει το ΚΚΕ. Στο Κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο του λαού, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού τα οποία υπηρετούνται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ευρωατλαντισμού. Για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί, κόντρα σ' αυτές τις πολιτικές, τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας. Ονειρεύεται, μακράν της πραγματικότητας, ο κ. πρωθυπουργός όταν φαντάζεται «εθνικές ομοψυχίες» και συνεργασίες με το μεγάλο κεφάλαιο. Η κατάργηση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών θα γίνει όταν οι εκμεταλλευόμενοι καταργήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και απαλλοτριώσουν τους εκμεταλλευτές τους.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ