Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για τις φωτογραφίες...

Τι λέτε για τις φωτογραφίες; Είστε συγκλονισμένοι; Και αηδιασμένοι;

Ημασταν μια παρέα. Ανάμεσά μας κι ένας γεροντάκος. Τα ερωτήματα δικά του.

Ο λόγος είναι για τους στρατιώτες των ΗΠΑ και τη συμπεριφορά τους στους Ιρακινούς κρατουμένους.

Δε γίνεται. Θα συναντήσατε κι εσείς κάποιους ανθρώπους, που δεν τους πιάνει το μάτι. Σα βρεθείς όμως μαζί τους παρέα, διαπιστώνεις ότι ξεχωρίζουν με τη βιωματική σοφία που εκπέμπουν, ακόμα κι όταν χαμογελάνε.

Λοιπόν, είπε. Να το σκεφτούμε ιστορικά. Αποκλείεται τα κύτταρα των πολιτών των ΗΠΑ να είναι χαλασμένα από γεννησιμιού τους. Χαλασμένα δεν ήταν ούτε των Γερμανών. Τι έκαναν οι Γερμανοί; Πράματα και θάματα. Εκαψαν, ξεκοίλιασαν, και μαζί φωτογραφήθηκαν, να έχουν να δείχνουν τις ασχήμιες τους. Τι κάνουν οι στρατιώτες των ΗΠΑ; Βασανίζουν, ξευτελίζουν ανθρώπους που 'χουν υπό τη δύναμή τους. Και φωτογραφίζονται.

Η κουβέντα πήρε το δρόμο της. Ο Αρης, είπε ο γεροντάκος, τιμώρησε με θάνατο τον αντάρτη, που για να κόψει την πείνα του, έκλεψε μια κότα. Κι ας παρακαλούσε η δόλια γυναίκα, που κατάγγειλε την κλεψιά της κότας της, να μην εκτελεστεί ο αντάρτης. Ο Αρης, όμως, είπε: Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν κλέβει. Οι αντάρτες του πολεμάνε και την πείνα τους, ακόμα κι αν είναι να πεθαίνουν απ' αυτήν.

Οι κατοχικοί στρατοί; Αχ αυτοί οι κατοχικοί στρατοί, που μόνο σε Κουίσλιγκ μπορούν να στηριχτούν, στα όπλα και στη διαστροφή. Να, όταν αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη, ο Σουλτάνος κράτησε την υπόσχεσή του και οι στρατιώτες του τρεις μέρες πλιατσικολογούσαν, βίαζαν, ασχημονούσαν. Αυτό κάνουν και οι στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αλλο τίποτε δεν μπορούν να κάνουν. Είναι οι παράπλευρες ευχαριστήσεις της δουλιάς τους να σκοτώνουν. Και δεν το κάνουν γιατί τους τη σβούρισε. Το κάνουν νομοτελειακά, κατά πώς τους δίδαξαν ψυχολόγοι των άδικων πολέμων. Ο αδύναμος είναι πάντα θρασύδειλος. Και οι στρατιώτες των ΗΠΑ είναι αδύναμοι να κατακτήσουν ένα λαό και γι' αυτό θρασύδειλοι. Εκδικιούνται με πράξεις, που απαθανάτισε η φωτογράφιση.

Ο Μπους, λένε, είναι θρήσκος άνθρωπος. Τη μέρα του την αρχίζει με προσευχή. Συγκλονίστηκε από τις φωτογραφίες, λένε, και μάλωσε τον Ράμσφιλντ. Είναι ελευθερωτής, λέει. Οχι σαδιστής. Ζήτησε και συγνώμη. Είπε κι άλλα. Ποιος όμως να τα συγκρατήσει και περισσότερο να τα πιστέψει...

Στις μέρες μας, που το φιλότιμο χάθηκε, η συγνώμη δίνει και παίρνει. Συγνώμη ζήτησε ο Πρόεδρος της Γερμανίας από τους Διστομιώτες. Πρόσφατα κι ο Πάπας, για τον κούρσο, τις σφαγές και τους βιασμούς των σταυροφόρων, που ο τότε Πάπας τους ονόμασε ελευθερωτές των Αγίων Τόπων. Ελα όμως που οι σφαγμένοι, ξεκοιλιασμένοι Διστομιώτες δε ζωντανεύουν, ούτε η λαβωμένη πόλη των πόλεων συνήλθε και την αποτέλειωσαν άλλοι. Πάει βέβαια και η αυτοκρατορία του Πάπα και η αυτοκρατορία του Σουλτάνου. Οπως και της Μεγάλης Βρετανίας. Θα ζήσει, νομίζετε, η αυτοκρατορία του Μπους;

Η ιστορία δεν επιτρέπει τέτοια ερωτήματα, γιατί είναι απαντημένα. Γι' αυτό και οργιζόμαστε τόσο έντονα και ξέχωρα μ' αυτά που γίνονται και είδαμε, και περισσότερο μ' αυτά που γίνονται και δεν είδαμε. Και λέμε: Αιδώς!


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ