Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1821 Συγκροτείται προσωρινή κυβέρνηση στην Καλαμάτα μετά την απελευθέρωση της πόλης.

1848 Η νεολαία του Αργοστολίου, ύστερα από τις φλογερές ομιλίες του Μομφεράτου και του Ζερβού, έκαψε την αναγγελία της έκδοσης μιας αντιενωτικής εφημερίδας, που θα έβγαινε στο Λονδίνο και θα προπαγάνδιζε τη συνεργασία με την Αγγλία.

1868 Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ), ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, που θεωρείται ο ιδρυτής και ο αυθεντικότερος εκφραστής της λογοτεχνικής σχολής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

1884 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αγγελος Σικελιανός. Ποιητής και στοχαστής, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

1933 Η Εργατική Βοήθεια υποβάλλει υπόμνημα στη Βουλή και στην κυβέρνηση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας στους αγωνιστές. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι 650 αγωνιστές βρίσκονται δεσμώτες στις φυλακές και 300 στις εξορίες.

1968 Εκατόν δέκα εφτά νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του τρομερού σεισμού, έντασης 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει την Αλάσκα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Ανκορατζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ