Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενα «νέο στρατηγικό όπλο» ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησαν οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» στη διάρκεια των φετινών ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, δίχως να δώσουν άλλες διευκρινήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, το νέο όπλο δοκιμάστηκε επιτυχώς και αναμένεται πως θα παίξει «αποφασιστικό ρόλο σε ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολέμους».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσίασε χτες πρόγραμμα με το οποίο δίνονται στην Ουαλία ευρύτερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευθύνης για τη συγκέντρωση των πόρων χρηματοδότησής της. Η Ουαλία, όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, εκλέγει τους αντιπροσώπους για το δικό της τοπικό κοινοβούλιο, καθώς και για το κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ. Εχει προϋπολογισμό ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων στερλινών (23,1 δισεκατομμύριο δολάρια) ετησίως.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι «δραστηριότητες» της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι «λογικές και νόμιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, προσθέτοντας ότι η χώρα του δείχνει «αυτοσυγκράτηση» και «υπευθυνότητα», ως απάντηση στην προχτεσινή, νέα παρέμβαση της Ουάσινγκτον σχετικά με τις τις αξιώσεις του Πεκίνου στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, έκανε λόγο για «υπερβολικές» διεκδικήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η αστυνομία συνέλαβε έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ύποπτο, καθώς απειλούσε να ενεργοποιήσει βόμβα. Αργότερα, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι τελικά ο άνδρας δεν είχε βόμβα. Οδηγήθηκε για ανάκριση, ωστόσο η εφημερίδα ανέφερε ότι μάλλον ήταν «διανοητικά ασταθής».

ΣΟΦΙΑ.-- Δύο κατασκευαστικές εταιρείες πυρηνικών σταθμών, μία από το Κουβέιτ και μία από τις ΗΠΑ, ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος της Βουλγαρίας ABV, Ρούμεν Πέτκοφ.

ΣΑΝΑΑ.-- Ενοπλοι, πιθανώς τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα που δρουν στη Νότια Υεμένη, έστησαν φονική ενέδρα σε στρατιωτικό φορτηγό αργά το βράδυ της Πέμπτης στη νότια επαρχία Λάχτζ, σκοτώνοντας τους τέσσερις στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ενας μετανάστης υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν το κατάστημά του τυλίχθηκε στις φλόγες από επίθεση Νοτιοαφρικανών καταστηματαρχών στο Σοβέτο, το βράδυ της Πέμπτης, σε πολυσύχναστη εμπορική συνοικία της νοτιοαφρικανικής πόλης. Οι δράστες απαιτούσαν από το μετανάστη να κλείσει το κατάστημά του και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η αστυνομία συνέλαβε εννιά άτομα ως ενεχόμενα στην ξενοφοβική επίθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ