Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Υποθέσεις βασανισμού και ακρωτηριασμού εργαζομένων από δουλεμπόρους ήρθαν στην επιφάνεια μετά από δίκες που ολοκληρώθηκαν προχτές στο κρατίδιο Οντίσα της Ινδίας. Οπως αποκαλύφθηκε, τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι είχαν υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών τους, αφού δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν δάνειο που πήραν από ιδιοκτήτη πρακτορείου εύρεσης εργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων και ομίλων του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Γκρίμπλατ, διορίζεται στη θέση του ειδικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για εμπορικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό.

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε έγινε χτες ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκέφτηκε το μνημείο πεσόντων των χιλιάδων θυμάτων της επίθεσης των ιαπωνικών δυνάμεων στις 7 Δεκέμβρη 1941 στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, γεγονός που έδωσε αργότερα την αφορμή στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο Αμπε απέφυγε να απολογηθεί για τα θύματα που προκάλεσε η ιαπωνική επίθεση.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Κατηγορίες για τρομοκρατία άσκησαν χτες οι αρχές της Μάλτας σε δύο Λίβυους αεροπειρατές που κατέλαβαν παραμονές Χριστουγέννων ένα αεροσκάφος της λιβανέζικης αεροπορικής εταιρείας «Afriqiyah Airways» τύπου Airbus A320, ενώ πετούσε από την πόλη Σάμπχα της Λιβύης στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης με 111 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα. Οι δύο αεροπειρατές ανάγκασαν τον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Μάλτας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέρριψε χτες την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας Σεβίλ Σαϊντέχ (που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα της Ρουμανίας) για την πρωθυπουργία, όπως είχε προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά τη νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Ο Γιοχάνις ζήτησε έτσι από το PSD και (τον εταίρο του στον συνασπισμό) το ALDE να καταθέσουν νέα πρόταση.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, βγήκε κερδισμένο στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο βορειοδυτικό χωριό Τεάρτσε όπου ζει αλβανική μειονότητα (50 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα, Σκόπια). Μετά από αυτή την εξέλιξη οι βουλευτές του VMRO-DPMNE εξασφαλίζουν 51 έδρες στην 120μελή Βουλή και 49 οι Σοσιαλδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση το κόμμα VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα (DUI).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ