Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ο Ντουντούμης κυκλοφόρησε το πολυτελές, καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα των Αιμίλιου και Ανδρέα Μαρουσούλη «Ολυμπος (Μύθος και φως)». Το ελληνοαγγλικό λεύκωμα εκτός από τις εξαίρετες φωτογραφίες δίνει πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τη μυθολογία, την ιστορία, το κλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα, τα καταφύγια και τις ορειβατικές διαδρομές του πανάρχαιου Ολύμπου.

- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε: Στη σειρά «Ιδέες - Ιστορίας της Φιλοσοφίας»: Τις μελέτες του Τζον Γκότινχαμ «Φιλοσοφία της Επιστήμης (Α' Οι ορθολογιστές)») και του Ρ.Σ. Γουλχάουζ «Φιλοσοφία της Επιστήμης (Β' Οι εμπειριστές)» σε μετάφραση Σοφίας Τσούρτη και επιμέλεια Αλέξανδρου Χρύση. Στη σειρά «Παρεμβάσεις» τη μελέτη των Θεόδωρου Μαριόλη - Γιώργου Σταμάτη «Η εντός ΟΝΕ εποχή (Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ, Δραχμή, Χρηματιστήριο)».

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε: Την καλαίσθητη και πλούσια εικονογραφημένη «Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελλάδας». Το συλλογικό αυτό έργο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές, μετέφρασε η Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου. Η συνοπτική εγκυκλοπαίδεια περιέχει αυθεντικές φωτογραφίες, χάρτες, ευρετήρια με σύντομες πληροφορίες (μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία, θέατρο, βιογραφίες φιλοσόφων, ποιητών, βασιλέων), χρονολόγια γεγονότων κ.ά. ενώ παρέχει διευθύνσεις για τους χρήστες του διαδικτύου. Το πανέμορφο βιβλίο του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη «Τέσσερα παραμύθια» (πρόλογος Αγγελικής Βαρελά, εικόνες Βάσως Λαμπίτση) και ένα επίσης όμορφο παιδικό βιβλίο με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, με τίτλο «Ενα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» (εικόνες Τζιλ Γκάιλμ μετάφραση Νέστορας Χούνος).

- Ο Πατάκης κυκλοφόρησε: Την παιδική σειρά της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Οικογενειακή πινακοθήκη», της οποίας κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Δύο σπίτια», «Τ' αγαπημένα μου Σαββατοκύριακα», «Γιατί γεννήθηκα» (ο σχεδιασμός των βιβλίων έγινε από τον Μανόλη Σπορίδη). Το μυθιστόρημα της Ηλιάνας Κουβάτσου «Δεν πειράζει, σ' αγαπάμε εμείς» Το μυθιστόρημα της Σαϊάμα Περέρα «Από τότε χορεύω ακόμα» (μετάφραση Κωστής Αρβανίτης). Το μυθιστόρημα της Σόφι Κινσέλα «Ψωνίζω, άρα υπάρχω» (μετάφραση Αλεξάνδρα Κονταξάκη).

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του Αγγελου Κότσαρη «Επιστροφή στο αρχοντικό του Κρόνου». Το μυθιστόρημα της Καίτης Τσουρλάκη «Πέρα απ' την ψευδαίσθηση». Το ποιητικό βιβλίο του Ευάγγελου Π. Σκατζάκη «405 βότσαλα στο γιαλό». Το ποιητικό βιβλίο της Μίρκας Β. Κωτσαρίδη «Οδός Πατησίων». Το ποιητικό βιβλίο της Ελένης Σούτογλου «Αισθήσεις ζωής». Το ποιητικό βιβλίο του Αχιλλέα Τσουράκη «Τριλογία Ελένης».

- Η «Δωδώνη» κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του Ιάσωνα Ευαγγέλου «Θρησκευτικές απομυθοποιήσεις». Την ποιητική συλλογή του Νίκου Πράσσα «Η παλέτα της ειρήνης».

- Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε το (συλλεκτικό) βιβλίο του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα «Ο Αλλος και ο Ανθρωπος». Το μυθιστόρημα του Τζ. Φρίτσερ «Γεωγραφία γυναικών» (μετάφραση Ανδρέας Ρικάκης).

- Το «Οξύ» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου «Ο μαέστρος ήταν φάλτσος».

- Το «Εκκρεμές» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Ζαν Πιερ Μιλαβονόφ «Αγρια προσφορά» (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης).

- Κωνσταντίνου Παν. Νικολέα «Παράμετροι - Εισαγωγή στην τρομπέτα» (μουσικός οίκος Μ. Νικολαΐδης και ΣΙΑ, Στοά Αρσακείου 4, τηλ. 3232.174).

- Ο Διάττων» (Βαλτετσίου 13, τηλ. 3631.315) κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Ζιώτη «Με το βλέμμα της νιότης μου» (εξώφυλλο του ζωγράφου Γιάννη Φειδάκη, διάθεση: εκδόσεις Καστανιώτη.

- Σπύρος Μπάκαβος «Κάποτε αρχίσαμε απ' το τέλος» (ποιήματα. Θεσσαλονίκη 2000, Σπ. Μπάκαβος, Αλεξανδρείας 102, Ντεπώ, 54646 Θεσσαλονίκη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ