Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχεδόν το ένα τρίτο των μελών της 18μελούς ομοσπονδιακής επιστημονικής επιτροπής συμβούλων, που επέκρινε προσφάτως τις προσπάθειες στις ΗΠΑ για μείωση της συνταγογράφησης ισχυρών παυσίπονων, αποδεικνύεται πως έχει σχέσεις με τη βιομηχανία πανίσχυρων οπιούχων φαρμάκων (π.χ. Oxycontin), καθώς ήταν στις μισθολογικές καταστάσεις των φαρμακοβιομηχανιών «Ρurdue Pharma» (από τη Ν. Υόρκη) και της (ισραηλινής) «Teva Pharmaceuticals», μετέδωσε χτες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Ασόσιέτντ Πρες.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε χτες πως εξέπνευσε την Κυριακή από εγκεφαλικό ο 88χρονος Μάρβιν Μίνσκι, που ήταν από τους πρωτοπόρους στην τεχνητή νοημοσύνη και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία «σκεπτόμενων» μηχανών αλλά και στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, ενώ κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή ο οποίος ήταν ικανός να «μάθει» μέσω συνδέσμων, οι οποίοι μιμούνταν τους ανθρώπινους νευρώνες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε χτες ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία του εμιράτου από τις διεθνείς χαμηλές τιμές «μαύρου χρυσού». Μεταξύ άλλων, αντικατέστησε τον 48χρονο υπουργό Εξωτερικών, Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, που είχε επί χρόνια κατηγορηθεί για τις σχέσεις του με τζιχαντιστές και άλλους ακραίους ισλαμιστές, με τον 35χρονο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι. Μεταξύ των άλλων επτά υπουργών είναι μόνο μία γυναίκα, η Δρ. Χανάν Μοχάμεντ αλ Κουβάρι, που διορίστηκε υπουργός Υγείας.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μείωση των πωλήσεών της στο πρώτο τρίμηνο του 2016 προβλέπει η μεγάλη αμερικανική εταιρεία «Apple», για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά smart phones φτάνει σε επίπεδο κορεσμού και ότι η επέκταση της εταιρείας στην Κίνα δεν αρκεί για να διατηρηθεί η πρωτοφανής περίοδος ανάπτυξής της.

ΣΑΛΕΜ.-- Με ένα νεκρό, έναν τραυματία και έξι συλλήψεις έληξε, νωρίς χτες το πρωί, η κατάληψη που πραγματοποιούσαν από τις 2/1, σε κτίριο για την προστασία της άγριας ζωής, μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης λευκών Αμερικανών, με επικεφαλής την οικογένεια ιδιοκτητών ράντσου, Μπάντι. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμον Μπάντι, συμπεριλαμβάνεται στους έξι συλληφθέντες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε τρεις επιθέσεις που πραγματοποίησαν γυναίκες που είχαν στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», στην πόλη Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας, όπου πριν δύο χρόνια είχαν απαγάγει 276 μαθήτριες.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Ακυρος απεδείχθη ο προχτεσινοβραδινός συναγερμός στο Ιατρικό Κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, όπου είχε αρχικά αναφερθεί ψευδώς (όπως απεδείχθη στη συνέχεια) περιστατικό με πρωταγωνιστή «άγνωστο οπλοφόρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ