Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που εγκρίθηκαν για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη (7 έως σήμερα) ζήτησε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ιράν, Χ. Ροχανί, από τον Σιίτη ανώτατο ιερωμένο Αλί Χαμενεΐ. Σε επιστολή του ο Ροχανί αναφέρει ότι «η καρδιά των εκλογών είναι ο ανταγωνισμός» και ότι «αν το αφαιρέσουμε αυτό, θα έχουμε ένα πτώμα».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΝΗ.-- Δυσαρέσκεια για την επιλογή της Ελβετίας να απορρίψει τη Συνθήκη InstA εξέφρασε η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι «χωρίς αυτήν τη συμφωνία, ο εκσυγχρονισμός της σχέσης μας δεν θα είναι δυνατός και οι διμερείς μας συμφωνίες αναπόφευκτα θα "γεράσουν"». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Ελβετίας ότι «δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για την υπογραφή της συνθήκης» με την ΕΕ και έτσι «το ομοσπονδιακό (κυβερνητικό) συμβούλιο αποφάσισε να μην την υπογράψει και να κοινοποιήσει την απόφαση αυτή στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο της InstA».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον 8 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν χτες από επίθεση ενόπλου σε μηχανοστάσιο στην περιοχή Σάντα Κλάρα του Σαν Χοσέ. Ο δράστης, επίσης εργαζόμενος στο μηχανοστάσιο, σκοτώθηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ξεκίνησε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Πιτερμάρτζμπουργκ η δίκη του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς. Ο Ζούμα μεταξύ άλλων κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκία από τη γαλλική πολεμική βιομηχανία «Thales». Ο πρώην Πρόεδρος προσήλθε στο δικαστήριο μετά την ανάγνωση των κατηγοριών και δήλωσε αθώος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σχηματίστηκε ειδικό σώμα ενόρκων για να κρίνει εάν ο φάκελος που έχει καταρτίσει ο εισαγγελέας του Μανχάταν κατά του Τραμπ και του επιχειρηματικού ομίλου του δικαιολογεί παραπομπή του σε δίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ