Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ε, ρε πλάκα που έχει να γίνει!

Αντε μετά να έχεις εμπιστοσύνη στην αστυνομία! Τελείως αφερέγγυα πρόσωπα, πάει τέλειωσε! Είχα στηθεί με τους φίλους μου να δούμε το «θέαμα», το «θέαμα» που είχαν εξαγγείλει, και ετούτοι με πρόδωσαν! Η πρόβα που μου είχανε υποσχεθεί, δεν έγινε ούτε πριν ούτε μετά τον αγώνα! Εντάξει με το πανό... δεν το άπλωσαν! (Το να απλώσεις πανό όταν θέλεις εσύ και όχι όταν σου επιτρέπει - και αν σου επιτρέπει - το αφεντικό σου, θέλει ...κότσια!) Εντάξει και με τις σφαίρες από καουτσούκ! Αυτές είναι ένα μέτρο που το παίρνεις λίγο πριν περάσεις στις αληθινές σφαίρες! Ηδη μετράμε θύματα...

Τα πράγματα στη χώρα μας, δεν έφτασαν φαίνεται, ακόμα, σε τέτοιο σημείο. Οι διαδηλωτές, που θα αποτελέσουν το στόχο, που θα δεχτούνε τις καουτσούκ, μπορούν να περιμένουν!.. Μόλις 127 χρόνια ιστορίας έχουν, άλλωστε, οι πλαστικές σφαίρες, ούτε δόντια δεν έβγαλαν οι καημένες! Από το 1880, που έσκασαν μύτη, μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν καν πλαστικές, ξύλινες ήταν! Στη δεκαετία του '60 το απλό ξύλο έγινε ...μαόνι. Εκεί κοντά στο 1970 οι Εγγλέζοι, που είχαν και την πρώτη έμπνευση (Σιγκαπούρη 1880), πέρασαν στο πλαστικό!

Οι πρώτες δοκιμές πλαστικών σφαιρών έγιναν (πού αλλού;) στην Ιρλανδία (1972)! Τα αποτελέσματα έκαναν την ανθρωπότητα να τρίβει τα μάτια της! Από τα 100 άτομα που χτυπήθηκαν, από εξελιγμένες, πια, πλαστικές σφαίρες, τα 50 κρατήθηκαν στα νοσοκομεία. Ενα από αυτά πέθανε, 29 βρέθηκαν με διάφορα πολύ σοβαρά κατάγματα, 8 με διατρήσεις οφθαλμών (δυο τυφλώθηκαν οριστικά), 4 με διάτρηση συκωτιού, 5 τραυματίστηκαν στα πνευμόνια και 2 στη σπλήνα...

Παρ' όλα τα ...καλά αποτελέσματα οι εφευρέτες δεν έμειναν ευχαριστημένοι! Το πλαστικό, παρότι σκότωσε πάνω από 30 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, περνάει στην ανυποληψία. Το 1980 το Ισραήλ καθιερώνει το καουτσούκ (σαν πιο αποτελεσματικό). Δεκάδες Παλαιστίνιοι πέφτουν νεκροί! (Στην Παλαιστίνη δε μετράνε τους τραυματίες). Η μαύρη διεθνής προσθέτει μια ακόμα ντροπή, σε βάρος της ιστορίας του πολιτισμού του ανθρώπου!

Ομως, για το καουτσούκ, τα είπαμε, έχουμε καιρό!.. Τα πράγματα στη χώρα μας, φαίνεται, αντέχουν ακόμα! Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως δεν μπορεί, σε έκτακτα γεγονότα, να γίνουμε ...Παλαιστίνη. Εκτακτες εκλογές έρχονται, με ανοιχτά δεκάδες μέτωπα. Με το δικομματισμό να αγριεύει! Με τον ΣΕΒ να εκφράζει άποψη, και να θέλει να επιβάλει την άποψή του... επί παντός επιστητού! Το καουτσούκ θα είναι, ίσως, μια κάποια λύση! Μια λύση πριν περάσουμε στις αληθινές σφαίρες!..

Θα δούμε! Εχουμε καιρό! Αν θέλετε (που πρέπει να θέλετε), λάβετε τα μέτρα σας! Εσάς, και εσάς, θα σημαδεύουν! Εγώ πάντως θέλω να σας μιλήσω, για τις «αθώες» χρωμόσφαιρες. Αυτές μου κίνησαν την περιέργεια! Γιατί έχουν «πλάκα»! Αυτές, λένε οι «ειδικοί», μόνο κάτω από «ακραίες» προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες! Αμα σε πυροβολήσουν από κοντά και άμα σε σημαδέψουν στο μάτι, ας πούμε! Πράγμα που δεν μπαίνει καν σε συζήτηση, αφού είναι γνωστές οι ικανότητες των αστυνομικών μας στο σημάδι. Αλλού σημαδεύουν και αλλού βαράνε. Στον αέρα πυροβόλησαν στο Μενίδι, στην καρδιά βάρεσαν! Στα λάστιχα χτύπησαν στο Ηράκλειο, τα μυαλά τίναξαν στον αέρα...

Ομως, ας μη χανόμαστε από το θέμα! Εχει πλάκα! Με τις χρωμόσφαιρες, θα γίνει το έλα να δεις! Ξεχάστε τα αγριωπά πρόσωπα των ΜΑΤατζήδων, με τα οπλοπολυβόλα και τα χημικά. Στο εξής απέναντι θα βρίσκεται ο Ρούλης, ο Φούλης και ο Κούλης! Παιδιά καλοπροαίρετα, έτοιμα για παιχνίδι. Με πιστόλια της πλάκας! Με πιστόλια μπογιάς! Τσαφ, μια κόκκινη μπογιά στο λευκό παντελόνι. Τσουφ, μια κίτρινη μπογιά στα μαύρο κοτλέ. Τσαφ, τσουφ, ...και γέλια, γέλια να δεις!

Εκείνο που με ανησυχεί, είναι πως αργά ή γρήγορα οι διαδηλωτές θα δέχονται κατάστηθα τις χρωματιστές σφαίρες! Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως το θεωρώ σχεδόν βέβαιο! Και αυτός ο πόλεμος μας οργίζει. Και αυτή η οργή θα γίνει ο τάφος του.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ