Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Το πτώμα μιας 66χρονης Γερμανίδας, που ζούσε μόνη και είχε πεθάνει τουλάχιστον πριν από έξι μήνες, βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμα που διέμενε και μπροστά από την τηλεόραση που ήταν ακόμη ανοιχτή, στην πόλη Ομπερούρζλ, κοντά στη Φραγκφούρτη. Η εξαχρείωση των ανθρώπων είναι σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να της χτυπήσει την πόρτα, παρότι είχε παρατηρηθεί δυσοσμία, από τη σήψη του σώματος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Κουβεϊτιανός ιμάμης, Σουλαΐμ αν Αμπού Γκάιθ, γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, γνωστός και σαν «εκπρόσωπος Τύπου» της «Αλ Κάιντα», καταδικάστηκε χτες από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Ν. Υόρκη για «συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών», έπειτα από δίκη διάρκειας τριών βδομάδων.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Το 39% φτάνει το ποσοστό των Σκοτσέζων που δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους από τη Βρετανία, αναφέρει δημοσκόπηση της εταιρείας ICM. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 2% από μέτρηση που έγινε πριν ένα μήνα, ενώ κατά τρεις μονάδες έπεσε το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή στη Βρετανία (έφθασε το 46% από 49%).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Παραιτήθηκαν χτες οι επικεφαλής της ιρακινής εκλογικής επιτροπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για πολιτικές και δικαστικές παρεμβάσεις στο έργο τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απρίλη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τάχθηκε χτες ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ για τη θέση του επόμενου γγ του ΝΑΤΟ.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Στους 63 έφθασαν οι νεκροί του αιμορραγικού ιογενούς πυρετού «Εμπολα» που πλήττει τις τελευταίες βδομάδες (για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια) τη δυτικοαφρικανική Γουινέα. Παράλληλα, οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν την πώληση και την κατανάλωση κρέατος άγριων ζώων σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα θύματα της νόσου.

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Τζόζεφ Ολε Λένκου, ανακοίνωσε χτες μέτρα για τον περιορισμό των Σομαλών προσφύγων σε καταυλισμούς που βρίσκονται σε αστικά κέντρα της χώρας, μετά την επίθεση ένοπλων ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» την Κυριακή σε χριστιανικό ναό στη Μομπάσα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι πλημμύρες που έπληξαν το 2013 την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι χιονοθύελλες που χτύπησαν τις ΗΠΑ και οι καταστροφικοί τυφώνες σε χώρες της Ασίας ανάγκασαν πέρσι μονοπώλια ασφαλιστικών εταιρειών να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 45 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ασφαλιστικού ομίλου «Swiss Reinsurance Company Ltd», που έχει έδρα στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πρόταση για εγκατάλειψη του σχεδίου επιβολής του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από την 1η Απρίλη υπέβαλε χτες ο Ρουμάνος Πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντα, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση του μέτρου θα συνιστούσε άσκηση «μιας υπερβολικής και άσκοπης πίεσης στο οικονομικό περιβάλλον και τους καταναλωτές».

TZEΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Οι αρχές της μεσοδυτικής πολιτείας των ΗΠΑ Μισούρι εκτέλεσαν χτες τον 59χρονο Τζέφρι Φέργκιουσον που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή για την απαγωγή, βιασμό και στραγγαλισμό έφηβης το 1989.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η 74χρονη Μέρι Βιρτζίνια Τζόουνς, που έμεινε φυλακισμένη επί 32 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει, απελευθερώθηκε χτες χάρη στην επιμονή φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που είχαν αναλάβει την υπεράσπισή της.

ΣΑΝΑΑ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ένας Ιταλός που είχε απαχθεί από ενόπλους στα νότια προάστια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα. Στην ίδια πόλη απήχθησαν την Τρίτη δύο υπάλληλοι του ΟΗΕ.

ΛΑΧΟΡΗ.-- Την πρώτη απευθείας επαφή είχαν χτες στο Ουαζιριστάν οι αντιπροσωπείες της πακιστανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, για να καθοριστεί «οδικός χάρτης» και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε ώρες αντάλλασσαν πυρά Ταλιμπάν και αστυνομικοί, στη διάρκεια προχτεσινής ένοπλης επίθεσης που εξαπέλυσαν οι πρώτοι στην έδρα της Εκλογικής Επιτροπής στην Καμπούλ. Σκοτώθηκαν εννιά άτομα, ανάμεσά τους και ένας υποψήφιος. Οι Ταλιμπάν έχουν διακηρύξει πως θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις προγραμματισμένες για τις 5 Απρίλη προεδρικές εκλογές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέος ομαδικός βιασμός σημειώθηκε στην Ινδία, με θύμα μια 19χρονη κοπέλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ