Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Τους βάζουν να δουλεύουν με μεροκάματο 18 ευρώ!

Η προσαρμογή στο νέο κατώτερο μεροκάματο εξασφαλίζει στους εργοδότες ακόμα πιο φτηνούς εργάτες

Οι χιλιάδες νέοι στην κατάρτιση και τη μαθητεία, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ
Οι χιλιάδες νέοι στην κατάρτιση και τη μαθητεία, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ
Σε επίπεδα βαθιάς εξαθλίωσης καταδικάζει τους εργαζόμενους της μαθητείας η κυβέρνηση, εντείνοντας μέρα με τη μέρα τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι και εξασφαλίζοντας στους εργοδότες εργάτες που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με την οποία, τα μεροκάματα των σπουδαστών των ΕΠΑΣ (που εργάζονται κάτω από το καθεστώς της μαθητείας και αμείβονται με το 70% του κατώτερου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη) προσαρμόζονται στο νέο κατώτερο μεροκάματο και από τα 23,50 (μεικτά) κατρακυλά στα 18,33 ευρώ (μεικτά). Μάλιστα, η μείωση αυτή, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του ΟΑΕΔ (με ημερομηνία 20 Μάρτη) ισχύει από τις 14 Φλεβάρη 2012.

Την ίδια στιγμή που τα μεροκάματα των σπουδαστών ισοπεδώνονται στο εξευτελιστικό αυτό ποσό, ο ΟΑΕΔ επισημαίνει πως η επιδότηση των εργοδοτών διατηρείται στα 12 ευρώ. Οι νέες και οι νέοι των ΕΠΑΣ αποτελούν δηλαδή πάμφθηνη εργατική δύναμη, αφού ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολεί καταβάλλοντας μόνο 10,07 ευρώ, 6,33 ευρώ για το μισθό και 3,74 ευρώ για την ασφάλισή τους! Δηλαδή, όχι μόνο δουλεύουν με μεροκάματα πείνας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν το πληρώνει καν ο εργοδότης, αλλά το εξασφαλίζει ως ζεστό χρήμα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: «Είναι πρόκληση για τους νέους στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να μειώσει κι άλλο το μεροκάματο των σπουδαστών στη μαθητεία. Είναι συνέχεια της επίθεσης της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της που καταδικάζει τη νεολαία στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί εφ' όρου ζωής.

Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές που μέχρι σήμερα πληρώνονταν με 23,5 ευρώ, τώρα θα παίρνουν μεροκάματο 18 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τα 12 από τα 18 ευρώ, που σημαίνει, δηλαδή, τσάμπα εργατικό δυναμικό για τους εργοδότες.

Η τωρινή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με δεκάδες σπουδαστές να μην έχουν κλείσει σύμβαση για πρακτική και άλλους τόσους να μένουν απλήρωτοι για μήνες. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης που βιώνουν οι σπουδαστές είναι το ότι δεν τους έχει χορηγηθεί ούτε καν πάσο για τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό κομμάτι των αποδοχών τους καθημερινά στα εισιτήρια, σε υλικά, αναλώσιμα κ.ά.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που προειδοποίησε ότι στα πλαίσια αυτής της βάρβαρης πολιτικής για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του το "πανέρι δεν έχει πάτο". Για τη διάσωση των μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να πληρωθούν άμεσα οι σπουδαστές τα δεδουλευμένα τους, το επίδομα σίτισης και στέγασης, να χορηγηθούν δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών. Ολα όσα είναι απαραίτητα για τη μαθητεία να παρέχονται δωρεάν στους σπουδαστές.

Οι σπουδαστές ένα δρόμο έχουν. Να οργανώσουν την πάλη τους με Επιτροπές Αγώνα στις σχολές, μέσα από τα σωματεία τους, μαζί με το ΠΑΜΕ. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί ΟΑΕΔ και εργοδότες μέχρι να πληρωθούν τα μεροκάματα που τους χρωστάνε, τα επιδόματα κ.λπ. Να απορρίψουν τα μέτρα που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία, σε δουλειά για 200 και 400 ευρώ.

Δεν είναι ανίκητοι! Συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ! Να διαμορφωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής για την εργατική λαϊκή εξουσία. Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές να δώσουν γερή σφαλιάρα στο αστικό πολιτικό σύστημα, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ στις εκλογές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ