Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε υπογραφή συμφωνίας προχώρησαν χτες η Τσεχία και οι ΗΠΑ ώστε να μην είναι πια αναγκαία από το Σεπτέμβρη η χορήγηση βίζας στους Τσέχους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, πιθανά ως αντάλλαγμα της θετικής στάσης που κρατά η κυβέρνηση για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Τσεχία.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» απείλησε ξανά ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατά 25% από την 3η Μάρτη εάν δεν υπογραφεί έως τότε η σχετική συμφωνία, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

ΚΙΤΟ.-- Ερευνα για τα δάνεια που ζήτησαν προηγούμενες κυβερνήσεις από το ΔΝΤ και την ΠΤ με αποτέλεσμα να διογκωθεί το εξωτερικό χρέος της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Ο Κορέα, που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ότι το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να πληρώσει για «παράνομα δάνεια».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Συντηρητικό Κόμμα (41%) διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (30%) του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Independent».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ κενυατικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανακοίνωσε χτες ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ενωσης για την κρίση στην Κένυα, πρώην γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που ζήτησε πλέον απευθείας συνομιλίες με τον Κενυάτη πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι και τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη Ράιλα Οντίνγκα. «Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε ο Ανάν. Παράλληλα η Κοντολίζα Ράις επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Κένυα για την αποτυχία των συνομιλιών που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Με απεργίες προειδοποιούν από χτες οι Νοτιοαφρικανοί ανθρακωρύχοι μετά τις απειλές της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Ν. Αφρική πως θα απολύσει 6.900 εργαζόμενους εξαιτίας των συνεχιζόμενων μπλακ-άουτ.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Ανεβαίνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού τυφώνα «Ιβάν» απ' τη Μαδαγασκάρη που πλέον έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και πάνω από 220.000 αστέγους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το ρόλο του Μαυροβουνίου στην ενίσχυση της «περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας» στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε χτες ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χαβιέρ Σολάνα με το Μαυροβούνιο πρόεδρο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Τέλος, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ εξέφρασε χτες την ελπίδα πως θα υπογραφεί Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης έως τα τέλη Μάρτη ή τις αρχές Απρίλη.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Ιστορική» χαρακτηρίστηκε χτες η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ν. Υόρκης στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας με έργα των Ντβόρζακ, Βάγκνερ, Γκέρσουιν.

ΑΝΟΪ.-- Μία 23χρονη δασκάλα στο Βόρειο Βιετνάμ πέθανε από γρίπη των πτηνών, γεγονός που ανεβάζει στα τέσσερα τα θύματα της ασθένειας για φέτος, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε κώμα παραμένει απ' το Γενάρη του 2006 ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που χτες συμπλήρωσε τα 80 του χρόνια σε ειδική μονάδα νοσοκομείου στο Τελ Αβίβ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ