Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ, ιστορικός τόπος

Η μνημειακή έκδοση «ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ - ιστορικός τόπος», τόμος Α΄, έκδοση «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 677, έπεσε σε μιαν άτυχη εποχή για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ανάμεσα δηλαδή στις συλλήψεις για την τρομοκρατία, στην τρομο-εκμετάλλευση και στο προεκλογικό και εκλογικό διάστημα.

Κατά την περίοδο αυτή, μια τόσο σημαντική έκδοση, που απευθύνεται σε όλους, συνθλίβεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της επικαιρότητας και της χειραγωγούμενης παραπληροφόρησης.

Το «ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ - ιστορικός τόπος» είναι αποτέλεσμα πολύχρονης, επίμονης και επίπονης, όσο και αυθεντικής ιστορικής καταγραφής, που έγινε σε συλλογική βάση από ομάδα στελεχών κομμουνιστών - αγωνιστών που «έζησαν» τη φρίκη του στρατοπέδου αυτού των οργανωμένων ψυχοσωματικών βασανιστηρίων, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων.

Από τα συγκλονιστικά στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις αναλύσεις αναδεικνύεται το μέγεθος ενός ευρύτατου σχεδίου εξόντωσης και υποταγής των πρωτοπόρων εκείνων δυνάμεων, με κορμό το ΚΚΕ, που αιμοδότησαν τον μεγάλο ΕΑΜικό αντιφασιστικό αγώνα και ζητούσαν - και εξακολουθούν να ζητούν - την ανεξαρτησία από κάθε ξένη επιβολή, τη λαϊκή κυριαρχία, την οικονομική και κοινωνική προκοπή. Και οι αγωνιστές αυτοί, που συνεχίζουν μαζί με τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις σήμερα, μπορεί να σακατεύτηκαν σωματικά από την απάνθρωπη βία, αλλά δε λύγισαν.

Στο πυκνό προλογικό κείμενο της Αλέκας Παπαρήγα υπογραμμίζεται: «...Χωρίς δισταγμό θα υποστηρίζω, ότι στο πεδίο των ιδεών νίκησαν οι αγωνιστές, οι Μακρονησιώτες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι πρωτοποριακές ριζοσπαστικές επαναστατικές δυνάμεις έχουν αντοχή και βιωσιμότητα...».

Εως το τέλος του χρόνου ο πρώτος τόμος θα προβληθεί ευρύτατα και θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση. Και σύντομα ολοκληρώνεται η επεξεργασία του δεύτερου τόμου που θα ακολουθήσει.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ