Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη «Μονόπολι» της προσφυγιάς...

«Ωρα μηδέν/. Στο χρηματιστήριο το τίμιο ξύλο ανέβηκε./ Κακό σημάδι/ πάλι για αίμα θα μιλάμε».

Γ. Παναγουλόπουλος

Αναζητώντας μέσα απ' το INTERNET διάφορα πληροφοριακά στοιχεία, ανακάλυψα από την ιστοσελίδα του ΟΗΕ ότι το δράμα των προσφύγων έγινε επιτραπέζιο παιγνίδι. Ο κάθε παίκτης διαθέτει ένα πιόνι και έξι μάρκες. Ο πρώτος που αρχίζει το παιγνίδι είναι εκείνος που φέρνει τη μεγαλύτερη ζαριά. Κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος στο τετράγωνο Νο 30. Είναι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού. Στη «Μονόπολι» της προσφυγιάς, υπάρχουν αρκετά στίγματα - σημαίες - οικονομικές δυνατότητες - πολιτικές κ.ο.κ. Στο τετράγωνο Νο 10 αναφέρει: Ο πρόσφυγας - μετανάστης περπατάει δύο μερόνυχτα μέσα στα χιόνια. Στο Νο 12 επιβιβάζονται σε βάρκες, πληρώνουν 3.000 δολάρια κατά κεφαλήν. Στο Νο 14 η θάλασσα έχει κύματα 10 μέτρων και το καράβι βουλιάζει. Στο Νο 15 παίζεις πάλι, πληρώνεις δύο μάρκες επιπλέον για να περάσει ο πρόσφυγας με μια βάρκα στην απέναντι όχθη του ποταμού για τη συνέχεια. Αν δεν έχεις χρήματα να δωροδοκήσεις τους δουλέμπορους, πνίγεσαι ή επιστρέφεις στο αρχικό τετράγωνο, από εκεί, δηλαδή, που ήρθες! Νο 26: Ξεκινά μια πομπή ανθρωπιστικής βοήθειας με φάρμακα - τρόφιμα, στην Κ. Ασία, λόγω βομβαρδισμών - Βαλκάνια, Μ. Ανατολή ή όπου αλλού διαταχθούν.

Το παιγνίδι - κάλπικος ανθρωπισμός σ' όλο το μεγαλείο. Ολα τα σενάρια του πολέμου -του ξεριζωμού - της πείνας - της εξαθλίωσης. Οι αρρώστιες και άλλα δεδομένα, απρόβλεπτα της υπόθεσης. Και όμως σε κάθε τετράγωνο - προϋπόθεση του παιγνιδιού, πρέπει να βάζουμε: Νο 1, οι φονιάδες των λαών είναι οι ιμπεριαλιστές, Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι συνένοχοι - συνεργοί στο να ισοπεδώνουν. Βάλε τετράγωνο στο παιγνίδι την επιστροφή στο νέο μεσαίωνα. Τετράγωνο Νο 2 βομβαρδίζονται γέφυρες, βιομηχανίες, τηλεόραση, άμαχοι, καραβάνια προσφύγων - μέχρι το Αφγανιστάν και τα βουνά της «Στέγης του Ουρανού». Τετράγωνο Νο 3: Οι λαοί αντιστέκονται στους μακελάρηδες. Το παιγνίδι τελειώνει ή αρχίζει, όταν όλοι οι παίκτες, μικροί - μεγάλοι, συναντηθούν κατά χιλιάδες στα μεγάλα συλλαλητήρια, όπου Γης, και δώσουν τα μέγιστα για να ματαιώσουν τα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Με την ανοχή ή τη σφραγίδα του ΟΗΕ, προωθήθηκαν δεκάδες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών (Ιράκ, Βοσνία, Κόσσοβο, Αφγανιστάν). Αυτό το παιγνίδι, στη «Μονόπολι» του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, σπέρνει θύελλες σ' όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Αλλά, για να μην υπάρχουν πρόσφυγες - για να μη μακελεύονται οι λαοί, στο δικό τους «ρεαλισμό - πολιτισμό», πρέπει να απαντήσουμε με το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Αυτό είναι το αντιπαιγνίδι μας στο παιγνίδι της προσφυγιάς και τις εκατόμβες των σύγχρονων μεγαλοπόλεων - στα φανάρια, όπου καταλήγουν για ένα κομμάτι ψωμί, όταν αυτοί (ιμπεριαλιστές) μετρούν τα κέρδη τους απ' τη δυστυχία του Τρίτου Κόσμου - του πολέμου. Οπως παλιότερα οι Γάλλοι αποικιοκράτες στην Κεντρική Αφρική, οι Βρετανοί στη Σιέρα Λεόνε, λογάριαζαν τους σκλάβους και τους μαρκάριζαν με πυρωμένο σίδηρο. Οπως η πορτογαλική εταιρία της Γουινέας υπέγραφε το 1700 ένα συμβόλαιο προμηθείας 12.000 «τόνους» νέγρους! Παρά τα δήθεν «κλάματα» των ιμπεριαλιστών σήμερα, έχουν διαπράξει ιστορικά εγκλήματα.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ